persveilig seminar

— maandag 3 oktober 2016, 10:40 | 0 reacties, praat mee

School voor Journalistiek Utrecht vandaag precies 50 jaar

Rondleiding van minister Diepenhorst (Onderwijs en Wetenschappen) op de School voor de Journalistiek in Utrecht in 1966. - © Ruud Hoff / ANP

De oudste journalistiekopleiding van Nederland en Europa, de School voor Journalistiek (SvJ) in Utrecht, bestaat vandaag precies vijftig jaar. Laatste wijziging: 3 oktober 2016, 11:35

Ze werd op 3 oktober 1966 geopend door professor Diepenhorst, toenmalig minister van Onderwijs en Wetenschappen. Het eerste diploma werd uitgereikt op 20 juni 1969. Sinds haar oprichting heeft de Utrechtse school veel journalisten opgeleid voor radio, televisie en schrijvende pers. In het huidige digitale tijdperk levert de school vooral multimedia journalisten af.

Veel oud-studenten hebben goede herinneringen aan hun journalistiekopleiding in Utrecht. Zoals Edwin Winkels, tegenwoordig correspondent voor het AD en de NOS in Barcelona: “De school was voor mij de zo belangrijke toegangspoort tot een vroege baan in de journalistiek. Via een docent werd ik al op mijn twintigste medewerker van NRC. Een jaar later had ik, dankzij een goede stage, een vaste baan bij Het Vrije Volk. Naar mijn diploma is in 32 jaar nooit gevraagd, maar ik denk toch dat die drie jaar opleiding beslissend zijn geweest voor mijn eerste stappen in dit pracht vak.”

Die mooie ingang via een stageplek herkent ook Daphne Lammers, huidig presentatrice van RTL Nieuws. “Dankzij de SvJ kon ik als stagiair aan de slag op de redactie van het RTL Nieuws. Dat is nu 21 jaar geleden”, beseft Daphne: “Het zetje dat ik destijds van school kreeg om voor het televisievak te kiezen, heeft mij uiteindelijk de mooiste baan denkbaar opgeleverd.”

Tom Egbers deelt de liefde het televisievak met Daphne, maar dan met sport als passie. Hij is al jaren ‘anker’ bij NOS Studio Sport. Tom: “De SvJ was voor mij zeer bepalend in mijn persoonlijke ontwikkeling. Met geweldige en inspirerende docenten. Een ‘linkse’ school, waar een mens toch ongestoord de Jaguar van zijn moeder voor de ingang kon parkeren.”

Dat de liefde nog verder ging, bevestigt Blendle-oprichter Marten Blankensteijn: “De SvJ was voor mij een geweldige plek om mensen te leren kennen die net zo verliefd op journalistiek zijn als ik, bij elke site, krant of omroep werkt wel een klasgenoot van me.” Marten beseft ook: “Ik heb heel nuttige lessen geleerd over statistiek, researchen en radio en tv maken. Dat had ik niet willen missen!”

Samensteller van het populaire radioprogramma Vroege Vogels Henny Radstaak plukt nog dagelijks de vruchten van de tijd die hij doorbracht in de radiostudio aan de Ravellaan. “Hier heb ik radio leren maken”, zegt hij stellig: “Zelfs in m’n vrije tijd bracht ik wekelijks uren in de radiostudio door. In die zin was de school een belangrijke opstap voor m’n verdere radiocarrière bij vooral de VARA en de NOS.”

Eind jaren ’80 startte de school ook met de opleiding Voorlichting. Voor velen was dat vloeken in de kerk. “Sommige docenten wilden ons zelfs geen hand geven”, herinnert toenmalig docent en coördinator Betteke van Ruler zich. “De controverse leidde toen tot veel chaos, maar het bleek een bijzondere school met geweldig gemotiveerde studenten en bevlogen docenten.” Betteke (inmiddels Emeritus hoogleraar Communicatiewetenschap) onthult: “Ik wilde er in 1967 zelf graag studeren, maar mocht niet van mijn ouders. Dat was ‘niets voor een net meisje’.”

In Villamedia magazine schreef Max Pam eerder over zijn herinneringen aan de SvJ. Pam behoorde tot de eerste lichting van de school.

De opleiding Journalistiek is nu onderdeel van het instituut voor Media van Hogeschool Utrecht (HU). Het 50-jarige jubileum wordt de komende maanden gevierd met op vrijdag 18 november een congres over de toekomst van het vak en op vrijdagavond 9 december een reünie voor alle oud-studenten en -docenten.

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.