training eu starters

— donderdag 27 januari 2022, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Neeltje Walgien wint Afstudeerprijs Villamedia met ‘Reborn’

Still uit de documentaire 'Reborn'

De winnaar van de Afstudeerprijs 2021 is bekend: Neeltje Walgien, afgestudeerd aan de School voor Journalistiek (SvJ, Hogeschool Utrecht). Haar inzending bestond uit een mini-documentaire, ‘Reborn’, over vrouwen die een babypop ‘adopteerden’ als ware het een echt kind. Laatste wijziging: 27 januari 2022, 11:11

Omdat de poppen zo levensecht zijn, zet de film je eerst op het verkeerde been. Dan komt het besef: dit is een pop! En zo wordt de kijker het verhaal in getrokken, constateerden ook de juryleden, Aleid Truijens, Merijn Henfling en Charlotte Klein.

Zij noemden het filmpje ‘fascinerend’, ‘intrigerend’ en ook ‘heel mooi’ en ‘leerzaam’. ‘Het is een filmpje dat, hoe klein ook, indruk maakt en dat je bij blijft. Het beeld is goed bewerkt. Knap gedaan. Onze kritiek is eigenlijk alleen dat we er méér van willen.’

Het is de tweede keer in de twintigjarige geschiedenis van de Afstudeerprijs (die begon als Scriptieprijs De Journalist) dat een afgestudeerde aan de SvJ de prijs wint. Er waren dit jaar ook meer inzendingen van afgestudeerden aan de SvJ, de oudste journalistieke opleiding in Nederland, en er waren er meer die indruk maakten. Toch was over het algemeen de kwaliteit van de inzendingen heel wisselend – met vooral weinig ‘middenmoten’ – en ook het soort inzendingen liep erg uiteen: van film en podcast tot klassieke scriptie.  Dat maakt vergelijken wel heel moeilijk, constateerde de jury, die toch, na enig wikken en wegen, unaniem voor ‘Reborn’ koos.

De mini-documentaire is hier te bekijken:

De Afstudeerprijs Villamedia bekroont jaarlijks de scriptie (bachelor of master) die in het voorbije jaar het meest blijk heeft gegeven van journalistiek talent. De prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro en een oorkonde. De jury bestaat uit Aleid Truijens (voorzitter) en oud-winnaars Merijn Henfling en Charlotte Klein.

Lees ook het interview met Neeltje Walgien: Winnaar Afstudeerprijs Villamedia wil ‘elke dag iets engs doen’

De uitreiking van de Afstudeerprijs Villamedia vindt aankomende vrijdag 28 januari plaats voorafgaand aan de bekendmaking van de Journalist van het Jaar in de Centrale Bibliotheek Den Haag. De uitreiking van beide prijzen is morgen vanaf 16.00 uur te volgen via een livestream op villamedia.nl en op de Facebook- en Youtube-pagina van Villamedia.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.