banner festival 23

— vrijdag 29 maart 2019, 10:18 | 0 reacties, praat mee

Fotografen die foto’s willen maken van tour Ariana Grande zijn auteursrecht kwijt

© Remko de Waal / ANP

De National Press Photographers Association (NPPA) heeft in een brief aan Ariana Grande en het bedrijf GrandAriTour verbazing geuit over het contract dat de zangers aan fotografen voorlegt voor het vastleggen van haar 'Sweetener' wereld tour. Laatste wijziging: 15 mei 2019, 08:50

De zangeres eist “alle rechten, inclusief auteursrechten” op. Daarnaast zouden de fotografen alleen foto’s mogen maken tijdens de eerste drie nummers en vanaf een door de artiest aangewezen plek. Fotografen zouden verder ook maar beperkte tijd gebruik mogen maken van hun eigen foto en alleen in combinatie met het optreden en niet mogen gebruiken voor andere doeleinden.

De aanvullende eisen dat de fotografen zo snel mogelijk bestanden moeten aanleveren met informatie over het optreden die vervolgens voor persoonlijk, commercieel of archief gebruikt kunnen worden door het bedrijf en de artiest in combinatie met het recht zonder enige verplichting jegens de fotograaf om de foto’s te exploiteren, zijn volgens de National Press Photographers Association buiten alle proportie.

De NPPA noemt het onwerkbaar. “Juist omdat ze zelf een creatief artiest is kunnen we niet begrijpen hoe mevrouw Grande en haar vertegenwoordigers zulke voorwaarden en condities eisen in ruil voor toestemming om haar optreden te fotograferen.” Het druist volgens de NPPA in tegen alle wettelijke normen en is een “gruwel voor journalistieke kernprincipes” van de vijftien nieuwsorganisaties die zij vertegenwoordigen.

De National Press Photographers Association roept Grande en het bedrijf dan ook op om het contract te herzien. “Hoewel we begrijpen dat u de controle wilt behouden over de persona en intellectuele eigendom van uw klant, hopen we dat u onze positie zult waarderen. Als vertegenwoordigers van fotojournalisten in freelance en vaste dienst, moedigen we uw bedrijf en mevrouw Grande aan om een overeenkomst te sluiten die het werk van visuele artiesten beter erkent en waardeert met hetzelfde respect dat ze naar we aannemen heeft voor de rechten van muzikanten en de waarde van hun liedjes.

Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat over de eisen die artiesten stellen aan fotografen bij het fotograferen van een concert of tour. Ook zangeres Taylor Swift en de de band the Foo Fighters stelden vergaande contracten op. Swift paste uiteindelijk het contract aan. Bij the Foo Fighters weigerde de krant uiteindelijk foto’s te maken van het concert, maar riep het bezoekers op foto’s te maken. Als er een foto de krant haalde dan zouden ze daar voor betalen.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.