training eu starters

— donderdag 7 mei 2015, 16:49 | 0 reacties, praat mee

Fotograaf klaagt archief aan

Het ongevraagd en verkleind online plaatsen van foto's is auteursrechtschending. Dat is althans de overtuiging van fotograaf Kors van Bennekom, die daarom een rechtszaak aanspant tegen het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Het vonnis kan gevolgen hebben voor meer archiefinstellingen, zo meldt de Volkskrant. Als onderdeel van een digitaliseringsoperatie plaatste het Amsterdamse IISG 221 foto's van Kors van Bennekom op de website. De fotograaf eist nu 50.000 euro vanwege schending van auteursrecht. Bovendien schaadt het tonen van de foto's op lage kwaliteit de artistieke integriteit van Van Bennekom. Maar door de foto's in slechte kwaliteit te plaatsen, wilde het IISG juist voorkomen dat derden ermee aan de haal kunnen gaan, zonder toestemming van de rechthebbende. Laatste wijziging: 7 mei 2015, 16:54

Mocht Van Bennekom gelijk krijgen van de rechter, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor andere archiefinstellingen die hun collectie online tonen. Er zijn grote hoeveelheden historisch beeld ontsloten waarvan de makers onbekend of niet meer te traceren zijn. Daarom is tegen betaling een collectieve afspraak gemaakt met Pictoright, die het auteursrecht regelt voor vijfduizend Nederlandse beeldmakers. Pictoright (waarbij Kors van Bennekom niet is aangesloten) vreest dat het systeem van collectieve afspraken ‘op zijn eind komt’ wanneer individuele makers buiten deze organisatie om grote sommen geld eisen.

De uitspraak is op 20 mei.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.