training eu starters

— maandag 14 maart 2022, 09:41 | 0 reacties, praat mee

Saudische blogger Raif Badawi onder voorwaarden vrij

Ensaf Haidar, de vrouw van Raif Badawi, neemt deel aan een demonstratie voor de vrijlating van haar man - © Ryan Remiorz

Na tien jaar cel, stokslagen en een fikse geldboete heeft Saudi-Arabië blogger, schrijver en activist Raif Badawi dan eindelijk vrijgelaten. Begin deze maand reageerden mensenrechten- en persvrijheidsorganisaties nog woedend omdat Badawi, hoewel hij zijn straf had uitgezeten, niet in vrijheid werd gesteld. Badawi mag alleen het land niet verlaten omdat hij een reisverbod opgelegd heeft gekregen. Laatste wijziging: 14 maart 2022, 11:05

Badawi werd in 2012 veroordeeld tot tien jaar cel voor het oprichten van een islamkritisch online discussieplatform en het beledigen van de islam. Ook kreeg hij 1.000 stokslagen en een geldboete van ruim 190.000 euro.

In 2015 werd de zaak van Badawi doorverwezen naar het Saoedische hooggerechtshof. De hoop van activisten was dat dat hof zijn straf vervroegd zou beëindigen. Dat gebeurde niet: zijn straf bleef staan. Afgelopen vrijdag is Badawi pas uit de gevangenis gekomen.

Door een reisverbod mag hij tien jaar lang het land niet verlaten, meldt Amnesty International. Amnesty International verwelkomt de vrijlating van Raif Badawi, maar benadrukt dat hij door het reisverbod van nog eens tien jaar nog niet echt vrij is. ‘Dit reisverbod is in feite een nieuwe wrede straf voor hem, omdat hij hierdoor nog eens tien jaar gescheiden moet blijven van zijn vrouw en kinderen die in Canada wonen’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland.

Amnesty International roept de Saudische autoriteiten op om onmiddellijk het reisverbod en alle andere voorwaarden van vrijlating op te heffen die Raif Badawi en andere vreedzame activisten en hun families opgelegd hebben gekregen.

Bekijk meer van

Saudi-Arabië Raif Badawi

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.