website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Europa moet meer doen voor blogger Badawi’

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op woensdag 27 mei 2015, 09:24

Nieuws

De vrouw van de Saudische blogger Raif Badawi heeft bij Europese regeringen aangedrongen op meer actie, nu de gezondheid van haar man sterk achteruit is gegaan. Badawi kreeg tien jaar cel, een geldboete van zo’n twee ton en een lijfstraf van 1000 stokslagen voor het opzetten van een online discussieforum.

De uitvoering van de lijfstraf is na een eerste reeks van vijftig stokslagen opgeschort, omdat Badawi niet voldoende herstelde om de volgende sessie te ondergaan. Zijn vrouw Ensaf Haidar zegt dat de Europese Unie meer druk moet leggen op de autoriteiten in Saudi-Arabië om haar man vrij te krijgen. Volgens Haidar is de huidige route, waarbij communicatie via ambassades verloopt niet effectief.

“Druk moet komen van ministerieel en overheidsniveau”, aldus Haidar, die tegenover The Independent stelde dat ze haar man zes dagen terug kort per telefoon sprak. “Z’n gezondheid is slecht en ook zijn mentale gesteldheid is beroerd, vooral omdat onduidelijk is wat er gaat gebeuren.”

Canada heeft de blogger en zijn familie al asiel verleend. Het Saudische Hooggerechtshof herziet momenteel Badawi’s zaak.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.