website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Saudi-Arabië hervat stokslagen Badawi’

Lars Pasveer — Geplaatst in geweld op woensdag 28 oktober 2015, 09:25

Ensaf Haidar tijdens een protest eerder dit jaar | Georg Hochmuth / EPA

Ensaf Haidar tijdens een protest eerder dit jaar | Georg Hochmuth / EPA

Nieuws

Ensaf Haidar, vrouw van de gevangen Saudisiche blogger Raif Badawi, meldt via de Canadese website van Fondation Raif Badawi dat ze door een bron is ingelicht over het voornemen verder te gaan met de serie stokslagen die Badawi kreeg opgelegd omdat hij een online discussieplatform was begonnen.

Haidar zegt dat diezelfde bron haar eerder waarschuwde en dat die voorspelling uitkwam. Badawi kreeg in 2012 duizend stokslagen, tien jaar cel en ruim twee ton boete opgelegd voor het discussieforum. Zijn slechte gezondheid maakte dat de Saudische overheid de straf regelmatig opschortte omdat hij te zwak was de stokslagen te ondergaan.

Protest vanuit de wereld over de behandeling zijn door de Saudische instanties genegeerd. Canada verleende de blogger asiel, maar Badawi kwam niet vrij. Haidar uitte haar frustratie over de inactie van Europese overheden in de zaak. Saudi-Arabië is overigens nog tot eind dit jaar lid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

Haidar doet opnieuw een beroep op de Saudische koning Salman om gratie te verlenen. Badawi’s kinderen en familie zijn al naar Canada uitgeweken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.