banner printplaza 1

— vrijdag 14 augustus 2015, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Saudi-Arabië: strengere regels voor websites

Nieuwe verplichtingen die Saudi-Arabië heeft ingevoerd voor nieuwswebsites, betekent een verdere inperking van de vrijheid van meningsuiting in het land. Met ingang van oktober moeten sites die nieuws brengen beschikken over een commerciële licentie, kantoorruimte en een vergunning van de gemeente. Wie als hoofdredacteur wordt aangemerkt moet een Saudisch staatsburger zijn en minstens de middelbare school hebben afgemaakt.

De nieuwe regels zijn bevestigd door een woordvoerder van het Saudische ministerie van Cultuur en Informatie. Volgens woordvoerder Saud Kateb zijn de regels ingevoerd vanwege klachten over privacyschending en verspreiding van geruchten. De nieuwe regels, waaraan kleine organisaties of individuele bloggers nauwelijks kunnen voldoen, zullen het opstarten van kritische sites ernstig belemmeren, vrezen persvrijheidsorganisaties.

Er bestaan sinds 2011 al vrij restrictieve regels voor websites in Saudi-Arabië. Enkele recente incidenten, van onder meer een YouTube-video van een meisje dat wordt lastig gevallen (hetgeen tot woede onder burgers leidde) tot gelekte WikiLeaks-documenten hebben vermoedelijk tot aanscherping geleid.

Bestaande sites die per oktober niet aan de nieuwe regels voldoen, verliezen hun publicatierecht. Meer bij CPJ

Bekijk meer van

Saudi-Arabië Recht

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.