— maandag 6 april 2009, 09:01

Zweedse journalist al 7,5 jaar vast

Enkele Zweedse kranten zijn een offensief begonnen, nu de stille diplomatie rond de vrijlating van een Zweedse journalist van Eritrese afkomst al 2743 dagen zonder resultaat blijft. Dat meldt de Stuttgarter Zeitung. Dawit Isaak kwam als 23-jarige vluchteling naar Zweden, naturaliseerde in 1992 tot Zweed en keerde in 1996 terug, om als journalist een krant te beginnen.

In 2001 riep hij met andere journalisten en politici de regering op hervormingen door te voeren, een grondwet te schrijven en vrije verkiezingen te houden. Een maand later werd Isaak ‘voor verhoor’ opgehaald en verdween. In 2005 ontving zijn familie in Göteborg één kort, voortijdig afgebroken telefoontje waarin Isaak “ik ben vrij!” meldde.

Isaak zou zijn gemarteld en geen behandeling krijgen voor de suikerziekte waaraan hij lijdt. De Zweedse autoriteiten zouden stille diplomatie hebben beleden, maar dat is onsuccesvol gebleken. “Fluisteren helpt niet meer. De versterker moet harder”, aldus het Svenska Dagbladet. Meer op FreeDawit.com

Bekijk meer van

Recht

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.