website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Saudi-Arabië: journalistes vast om kritiek op rijverbod vrouwen

Lars Pasveer — Geplaatst in gevangenschap op donderdag 14 maart 2019, 09:01

De Saudische kroonprins bin Salman, in februari op staatsbezoek in China | How Hwee Young / EPA

De Saudische kroonprins bin Salman, in februari op staatsbezoek in China | How Hwee Young / EPA

Nieuws In Saudi-Arabië zijn woensdag twee vrouwelijke journalisten officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het 'ondersteunen van vijandige elementen'. Eman Al Nafjan en Hatoon al-Fassi werden vorig jaar al opgepakt vanwege kritiek op het verbod op zelfstandig autorijden, dat in het land van kracht was.

Was, inderdaad: het verbod werd in juni 2018 opgeheven. Naast Al Nafjan en al-Fassi zijn nog twee andere journalistes vanwege kritiek op het rijverbod.

Naast de journalistes verschenen nog acht andere vrouwen in de rechtbank. Allen waren opgepakt voor het rijdverbod officieel werd afgeschaft. Het einde van het rijverbod werd gezien als signaal van een meer liberale en verlichte koers van het land onder kroonprins Mohammed bin Salman.

Persorganisatie CPJ noemt dat gezien de lopende processen, repressie van andere journalisten en de brute moord op journalist Jamal Khashoggi pure schijn. “Minstens 16 journalisten zitten in Saudi-Arabië vast, veelal zonder ergens van te zijn beschuldigd”, aldus CPJ.

Een op 10 januari opgepakte schrijver Zuhair Kutbi (die de afgelopen jaren al vaker gevangen zat) is al jaren terug gestopt met journalistieke werk. Dat was bij Kutbi’s vrijlating in 2017 een van de voorwaarden. De schrijver werd onder meer beschuldigd van opruiing. Volgens CPJ is het een effectieve strategie om kritische geluiden te smoren. Meer bij CPJ

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.