training eu starters

— donderdag 14 maart 2019, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Saudi-Arabië: journalistes vast om kritiek op rijverbod vrouwen

De Saudische kroonprins bin Salman, in februari op staatsbezoek in China | How Hwee Young / EPA

In Saudi-Arabië zijn woensdag twee vrouwelijke journalisten officieel in staat van beschuldiging gesteld voor het 'ondersteunen van vijandige elementen'. Eman Al Nafjan en Hatoon al-Fassi werden vorig jaar al opgepakt vanwege kritiek op het verbod op zelfstandig autorijden, dat in het land van kracht was. Laatste wijziging: 14 maart 2019, 09:23

Was, inderdaad: het verbod werd in juni 2018 opgeheven. Naast Al Nafjan en al-Fassi zijn nog twee andere journalistes vanwege kritiek op het rijverbod.

Naast de journalistes verschenen nog acht andere vrouwen in de rechtbank. Allen waren opgepakt voor het rijdverbod officieel werd afgeschaft. Het einde van het rijverbod werd gezien als signaal van een meer liberale en verlichte koers van het land onder kroonprins Mohammed bin Salman.

Persorganisatie CPJ noemt dat gezien de lopende processen, repressie van andere journalisten en de brute moord op journalist Jamal Khashoggi pure schijn. “Minstens 16 journalisten zitten in Saudi-Arabië vast, veelal zonder ergens van te zijn beschuldigd”, aldus CPJ.

Een op 10 januari opgepakte schrijver Zuhair Kutbi (die de afgelopen jaren al vaker gevangen zat) is al jaren terug gestopt met journalistieke werk. Dat was bij Kutbi’s vrijlating in 2017 een van de voorwaarden. De schrijver werd onder meer beschuldigd van opruiing. Volgens CPJ is het een effectieve strategie om kritische geluiden te smoren. Meer bij CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.