persveilig seminar

— vrijdag 6 oktober 2017, 09:19 | 1 reactie, praat mee

Samenzweringstheorieën over schietpartij Las Vegas verspreiden zich via YouTube

© Paul Buck / EPA

Opnieuw is er ophef over een techbedrijf dat nepnieuws verspreidt. Op YouToube gaan videofilms rond waarin wordt beweerd dat de schietpartij in Las Vegas, waarbij 58 doden vielen en meer dan 500 mensen gewond raakten, nooit heeft plaatsgevonden. Tot woede van de slachtoffers en overlevenden. YouTube weigert de video's te verwijderen omdat de gebruiksregels niet overtreden worden. Laatste wijziging: 6 oktober 2017, 14:37

In de video’s wordt gesteld dat de overheid heeft gelogen en ze trekken de officiële berichtgeving over de gebeurtenis in twijfel. Miljoenen mensen hebben die video’s al bekeken, schrijft The Guardian

YouTube zou actief meehelpen die video’s te verspreiden. Als er wordt gezocht naar ‘Las Vegas shooting videos’ dan verschijnen de video’s direct in de zoekresultaten en wordt gesuggereerd dat de politie en anderen het publiek misleiden.
Sommigen noemen de tragedie een ‘false flag’, een term die volgens de krant wordt gebruikt door samenzweerders om te verwijzen naar massa-schietpartijen die door de overheid worden georganiseerd.

Stephen Malson, wiens vrouw en dochter werden geraakt door kogels, vindt dat YouTube de video’s moet verwijderen.

YouTube zegt tegen the Guardian dat het videomateriaal de regels niet overtreedt. Ook op Facebook en Google verschenen binnen de kortste keren blogs en samenzweringssites met complottheorieën over de dader.

Techbedrijven liggen op dit moment onder vuur vanwege de verspreiding van nepnieuws via hun platforms. De populariteit van de sociale netwerken en de techniek achter de platforms zou volgens The Guardian het probleem verergeren.

De valse claims dat de schietpartijen niet echt zijn gebeurd kunnen verwoestende effecten hebben op de nabestaanden. Het bekendste voorbeeld is de vader van een van de gedode kinderen tijdens de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School. De man werd geconfronteerd met intimidatie en ontving doodsbedreigingen van mensen die niet geloven dat de schietpartij echt is gebeurd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

journoseil, 12 oktober 2017, 12:51

Treurig om te zien. En het ergste is misschien nog wel dat mensen dit geloven.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.