persveilig seminar

— maandag 16 september 2013, 09:09

Nieuwe hoofdstukken in NSA-schandaal

Het Belgische telecombedrijf Belgacom denkt dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA het bedrijf al sinds 2011 hackt. Dat meldt De Standaard. Belgacom baseert zich op een onderzoek dat is uitgevoerd door een Nederlandse firma. Aanleiding voor het onderzoek waren de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden met betrekking tot de surveillancepraktijken van de NSA. Uit het onderzoek blijkt dat de inlichtingendienst malware zou hebben geïnstalleerd op het netwerk van het telecombedrijf om data te verzamelen. Het ging de NSA vooral om de telefoniegegevens van dochterbedrijf Bics dat wereldwijd het telefoonverkeer regelt en vooral in Afrika en het Midden-Oosten actief is. De NSA was met name geïnteresseerd in telefoongesprekken in zogenoemde 'schurkenstaten' als Jemen en Syrië, schrijft de krant. Laatste wijziging: 16 september 2013, 11:17

Ook Het Duitse Weekblad Der Spiegel kwam weer met nieuwe onthullingen. De NSA zou ook internationaal betalingsverkeer checken, vooral die met creditcards. De betalingsgegevens worden opgeslagen in de financiële databank ‘Tracfin’. Daar zouden bijvoorbeeld in 2011 180 miljoen gegevens zijn opgeslagen. Bij 84 procent daarvan ging het om betalingen met creditcards.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.