training eu starters

— maandag 26 augustus 2013, 09:03

Samenwerkingsverband NYT-Guardian

Dagblad The Guardian is een samenwerking aangegaan met de New York Times, waardoor die laatste toegang krijgt tot een keur aan gevoelige documenten die klokkenluider Edward Snowden heeft gelekt. De samenwerking stelt The Guardian in staat te blijven berichten over de Britse geheime dienst GCHQ. Eerder werd de krant gedwongen documenten over de inlichtingendienst te overhandigen. Computers met de informatie werden onder dwang vernietigd. Door de analyse van het materiaal aan een buitenlandse partij over te laten - en vervolgens dáár over te berichten - kunnen wettelijke beperkingen binnen Engeland worden omzeild. Drie jaar geleden werkten de New York Times, The Guardian en Der Spiegel samen om over de gelekte documenten van Manning/WikiLeaks te berichten. Laatste wijziging: 27 augustus 2013, 14:16

Onthullingen over GCHQ door The Guardian tonen aan dat internetverkeer massaal wordt afgeluisterd. Alle grote bedrijven - ondanks ontkenningen toen het verhaal net bekend raakte - werken daar aan mee. Opvallend is dat techgiganten als Facebook, Google en Microsoft miljoenen dollars hebben ontvangen voor het implementeren van kostbare technische maatregelen in het kader van het PRISM-afluisterprogramma. In Nederland moeten providers kosten voor het ‘aftapgeschikt’ maken van de infrastructuur zelf dragen.

Uit een ongedateerde interne nieuwsbrief van de National Security Agency (NSA) blijkt de partners binnen dagen wijzigingen kunnen doorvoeren. Volgens The Guardian roepen de onthullingen nieuwe vragen op over de band tussen de inlichtingendienst en Silicon Valley.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.