mgm nvj maart

— dinsdag 20 augustus 2013, 09:10

Guardian moest materiaal vernietigen

Alan Rusbridger, hoofdredacteur van The Guardian, beschrijft in een artikel hoe vertegenwoordigers van de Britse overheid de druk opvoerden, nadat de krant in het bezit kwam van het gelekte materiaal van klokkenluider Edward Snowden. Het verslag is bij vlagen onvoorstelbaar: van een eerste vriendelijk doch dringende oproep het materiaal terug te geven "omdat jullie je lolletje nu wel gehad hebben" tot dreigementen om via juridische weg vernietiging af te dwingen. Rusbridger beschrijft hoe hij uiteindelijk werd gebeld door iemand die namens premier Cameron zelf zegde te spreken. De boodschap was simpel: vernietig het materiaal of er zullen ernstige gevolgen zijn. Welke gevolgen dat konden zijn, liet de regeringsfunctionaris in het midden. Rusbridger was niet onder de indruk van het dreigement en liet weten dat research van materiaal niet per se in Engeland hoefde te gebeuren. De krant kon op die wijze Britse wetgeving eenvoudig omzeilen. Laatste wijziging: 20 augustus 2013, 16:44

Dat maakte weinig indruk - en zo kon het gebeuren, schrijft Rusbridger, dat een van “bizarste momenten uit de lange geschiedenis van The Guardian” aanbrak: de vernietiging van een Macbook Pro door twee medewerkers van de geheime dienst GCHQ, in de kelders van het Guardian-gebouw. “De aanvalshelikopters kunnen worden teruggeroepen”, grapte een van hen nadat de sloop was voltooid, herinnert Rusbridger.

De Britse overheid was daarmee tevreden gesteld, maar de vernietiging van een enkele laptop was volgens Rusbridger een “eigenaardig nutteloos stukje symboliek”, dat aantoont dat de Britse regering niets van het digitale tijdperk snapt. Rusbridger: “We zullen kalm en diepgaand blijven rapporteren over de Snowden-documenten, maar simpelweg niet meer vanuit Londen. De inbeslagname van de laptop, telefoon, harddisks en camera van Miranda zal op dezelfde manier geen enkel effect hebben op het werk van Greenwald.”

David Miranda, de partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald, zat zondag negen uur vast op Heathrow onder anti-terreurwetgeving. Miranda heeft de Britse overheid zeven dagen gegeven om de in beslag genomen apparatuur, waaronder zijn laptop, te retourneren. Ook mag er niets gebeuren met aangetroffen gegevens.

Bekijk meer van

The Guardian NSA GCHQ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.