data als kans

— donderdag 19 mei 2022, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Rutte moet in Kamer uitleg geven over wissen sms’jes

Premier Mark Rutte staat de pers te woord bij het ministerie van Algemene Zaken, over het wissen van sms'jes wegens beperkte opslagruimte. De Kamer wil de premier nu zelf spreken over de kwestie. | ANP

Premier Mark Rutte moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg geven over zijn handelswijze om sms-berichten van zijn telefoon te verwijderen. De oppositie ziet het opnieuw als bewijs dat de premier weinig op heeft met openheid en transparantie. Laatste wijziging: 19 mei 2022, 09:30

De Volkskrant meldde woensdag dat de premier jarenlang zijn sms-berichten heeft verwijderd. Belangrijke berichten stuurde hij naar eigen zeggen door naar zijn ministerie om te bewaren. De rest gooide hij weg. Anders raakte zijn oude Nokia-telefoon vol, aldus de premier. Sinds vorige week heeft hij een smartphone.

Rutte verklaarde woensdag tegen de opgetrommelde pers dat hij “nooit bewust” belangrijke zaken heeft achtergehouden. Hij zegt zich ook aan de regels en richtlijnen te hebben gehouden. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans twitterde dat het handelen van Rutte “in strijd met de letter en geest van Archiefwet & Wet open overheid”.

De zaak ligt gevoelig in de Kamer omdat het kabinet heeft beloofd de transparantie van de overheid te verbeteren. Rutte heeft op dat vlak in het verleden geen goede naam opgebouwd. Tijdens onderzoek naar het Toeslagenschandaal werd gerept over de ‘Rutte-doctrine’ die verhinderde dat bepaalde stukken aan Kamer en journalisten werden gegeven.

Bekijk meer van

Mark Rutte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.