banner festival 23

— woensdag 12 mei 2021, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Rutte’s ministerie houdt openbaring berichtenverkeer al jaar tegen

Demissionair premier Rutte tijdens de coronapersconferentie op 11 mei. | Bart Maat / ANP

Het ministerie van Algemene Zaken weigert al ruim een jaar appjes en sms’jes van demissionair minister-president Mark Rutte openbaar te maken, meldt de Volkskrant. Het dagblad wacht al een jaar op een oordeel over dit informatieverzoek, ondanks de maximale termijn van twee maanden. Laatste wijziging: 12 mei 2021, 09:49

De krant schrijft dat Algemene Zaken in december liet weten dat de berichten van de minister-president “louter meningen zouden bevatten” en daarom niet geopenbaard zouden worden. De Volkskrant tekende bezwaar aan, waarop het ministerie draaide maar alsnog geen informatie vrijgaf.

In april stapte de krant naar de rechter om openbaarmaking alsnog af te dwingen. Het noemt de vertraging opmerkelijk en verwijst naar een optreden van demissionnair premier Rutte bij Nieuwsuur deze week, waarin hij het belang van openheid en snel afhandelen van wob-verzoeken juist belangrijk noemde.

Volkskrant-redacteur Erik Verwiel vroeg het ministerie hoe die uitspraken van Rutte zich verhouden tot het verzoek van de Volkskrant. “Hij heeft die uitspraken gedaan als fractievoorzitter van de VVD, daar gaan wij niet over”, stelt het ministerie.

De Volkskrant wil inzage in het berichtenverkeer rond maart 2020, omdat toen de Nederlandse coronabestrijding werd opgetuigd. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Wob Volkskrant Mark Rutte

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.