banner festival 23

— donderdag 18 november 2021, 09:40 | 0 reacties, praat mee

Russische ondernemer staakt juridische strijd tegen BuzzFeed

Het rapport dat BuzzFeed in handen kreeg en publiceerde beschrijft banden tussen Rusland en Trumps verkiezingscampagne. Slechts een deel van de claims kon onafhankelijk bevestigd worden. | EPA

Een Russische ondernemer heeft een al vier jaar slepende smaadzaak tegen nieuwssite BuzzFeed laten vallen. Centraal stond een dossier waarover BuzzFeed News in 2017 berichtte, waarin banden tussen Rusland en Trump verkiezingscampagne werden beschreven. Zakelijke belangen en seksuele escapades zouden de toenmalige presidentskandidaat chantabel maken, aldus onderzoekers die werkten in opdracht van de Democratische Partij. Laatste wijziging: 18 november 2021, 09:45

Het dossier dat BuzzFeed initieel publiceerde noemde ondernemer Aleksej Goebarev als een van de Russen die bij hacks betrokken was van prominente leden van de Democratische Partij. BuzzFeed anonimiseerde de naam later en bood de ondernemer excuses aan.

Een eerdere rechtszaak werd in 2018 verworpen, omdat volgens de rechter de berichtgeving nieuwswaardig is en publicatie daarmee gerechtvaardigd. BuzzFeed News bood voor publicatie wederhoor bij Amerikaanse overheidsmedewerkers en toenmalig presidentskandidaat Trump zelf. De uitgave stelde verder dat niet alle claims uit het rapport geverifieerd konden worden.

Trump noemde BuzzFeed op het moment van publicatie een ‘dampende berg vuilnis’. De uitgave verkocht een tijdje t-shirts met die slogan, waarvan de opbrengt naar persvrijheidsorganisatie CPJ ging. Tegen Fusion GPS, het bureau dat het omstreden rapport samenstelde loopt nog een rechtszaak wegens diffamatie.

Het moederbedrijf van BuzzFeed News gaf een korte verklaring uit over het einde van de rechtszaak. “De heer Gubarev heeft besloten zijn juridische strijd tegen BuzzFeed te staken rondom de publicatie van het dossier in januari 2017. Een federale rechtbank heeft geoordeeld dat BuzzFeed in zijn recht stond het dossier te publiceren, aangezien dat onderdeel was van een officieel onderzoek door de overheid. De heer Gubarev accepteert dat oordeel.”

BuzzFeed stelt verder dat ook in de afgelopen jaren nieuw geen bewijs is opgedoken rondom beschuldigingen aan het adres Gubarev en zijn bedrijven.

Politici meldt dat er nog een beroepszaak loopt tegen de nieuwsuitgave rondom dit dossier, aangebracht door drie Russische ondernemers. Die zaak werd afgelopen maart door de rechter verworpen, maar die gingen tegen dat besluit in beroep.

Bekijk meer van

Trump Rusland BuzzFeed News

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.