website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Klinkende juridische overwinning voor BuzzFeed News inzake Trump-dossier

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op donderdag 20 december 2018, 08:47

BuzzFeed na een tirade van Trump met de verkoop van shirts. De opbrengst was voor persvrijheidsorganisatie CPJ.

BuzzFeed na een tirade van Trump met de verkoop van shirts. De opbrengst was voor persvrijheidsorganisatie CPJ.

Nieuws Begin 2017 publiceerde BuzzFeed News een rapport over Trump, diens banden met Rusland en de zakelijke belangen en seksuele escapades die hem chantabel zouden maken. Dat kwam de publicatie op een rechtszaak wegens smaad te staan, omdat een Russische zakenman met naam werd opgevoerd. Een rechter in Miami noemt de berichtgeving echter nieuwswaardig en publicatie gerechtvaardigd.

De zakenman Aleksej Goebarev, wiens naam kort daarop in het rapport werd geanonimiseerd, heeft aangekondigd dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat. BuzzFeed News viert voorlopig de overwinning. Er loopt nog een zaak tegen BuzzFeed News, aangebracht door een Russische bank, maar volgens mediakenner Brian Stelter was de zaak van Goebarev een stuk complexer en heeft de uitspraak BuzzFeed een stevige juridisch fundament gegeven.

Rechter Ursula Ungaro noemt het van belang dat BuzzFeed News het rapport voor publicatie heeft overlegd aan hoge Amerikaanse overheidsmedewerkers en eind 2016 over de inhoud heeft gesproken met Trump (op dat moment nog niet beëdigd, red.) en toenmalig president Obama. “De publicatie is daarmee binnen ons rechtssysteem beschermd tegen aanklachten van smaad”, aldus Ungaro.

Op het moment van publicatie stelde BuzzFeed News bovendien dat niet alle beschuldigingen die in het rapport langskomen geverifieerd konden worden. Trump noemde BuzzFeed op het moment van publicatie een ‘dampende berg vuilnis’.

Ook Trumps persoonlijke advocaat Michael Cohen klaagde BuzzFeed News aan, maar die zaak werd enkele maanden later door Cohen zelf teruggetrokken. Cohen werd vorige week tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor illegale hand- en spandiensten die hij aan Trump verleende. Meer bij BuzzFeed News

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.