— woensdag 10 januari 2018, 09:36 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak tegen BuzzFeed om ‘smadelijk Rusland-dossier’

BuzzFeed begon met de verkoop van shirts voor persvrijheidsorganisatie CPJ, na de tirade van Trump.

De Amerikaanse advocaat Michael Cohen heeft online publicatie BuzzFeed en enkele journalisten van die uitgave aangeklaagd wegens smaad. Centraal staat een omstreden document dat in januari 2017 door BuzzFeed werd gepubliceerd en waarin Cohen wordt opgevoerd als belangrijke speler in contacten tussen de Trump-verkiezingsmachine en de Russische regering.

Volgens Cohen zijn de beschuldigingen in het stuk onwaar en daarmee smadelijk.

BuzzFeed is een falende hoop bagger, stelde Trump vorig jaar, kort na publicatie van het 35-pagina’s tellende rapport. Trump zou door zakelijke belangen en seksuele escapades chantabel zijn, aldus het rapport. BuzzFeed erkende bij publicatie dat niet alle beschuldigingen over banden met Rusland waren te verifiëren.

Het besluit om desondanks tot publicatie over te gaan staat centraal in de rechtszaak. “Aangeklaagde BuzzFeed publiceerde het onbewerkte dossier en het bijbehorende artikel zonder de waarachtigheid van de claims te controleren”, aldus de aanklacht.

Naast BuzzFeed is ook samensteller van het rapport onderzoeksfirma Fusion GPS voor de rechter gedaagd. Individueel zijn BuzzFeed-hoofdredacteur Ben Smith, verslaggever Ken Bensiger en eindredacteuren Miriam Elder en Mark Schoofs aangeklaagd. Smith stelde gisteren in een ingezonden stuk bij de New York Times dat hij nog steeds - met trots - achter het publiceren van het dossier staat.

Volgens CNN is de gang naar de rechtbank interessant omdat Cohen nu moet bewijzen welke claims niet waar zijn. Cohens advocaat David Schwartz zegt te zullen streven naar “maximale schadevergoeding voor de leugens in het dossier”.

Bekijk meer van

Trump Rusland BuzzFeed

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.