— woensdag 11 november 2020, 09:15 | 0 reacties, praat mee

Russische journalist krijg 2,5 jaar voorwaardelijke straf voor satirisch stuk

Het interieur van de Russisch-Orthodoxe Kathedraal van de Opstanding van Christus, in Kubinka net buiten Moskou | EPA

In Rusland is journalist Aleksandr Pichugin veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van 2,5 jaar. Hij zou bewust valse informatie hebben gepubliceerd die het leven en de veiligheid van burgers in gevaar bracht, aldus de autoriteiten. Pichugin zegt dat het artikel satirisch was bedoeld.

De journalist is naast hoofdredacteur van opiniesite Reportyor-NN ook beheerder van een satirische Telegram-kanaal Sorokin Khvost met 1300 abonnees. In een post voor dat kanaal zou de Russische veiligheidsdienst mensen waarschuwen voor een aanstaande kerkdienst, waar zelfmoordterroristen bezoekers met een dodelijke ziekte zouden willen infecteren.

Pichugin zegt dat het een verwijzing was naar het gebrek aan coronamaatregelen die de Russisch-Orthodoxe Kerk treft om infecties onder kerkgangers te voorkomen. Als de journalist wordt veroordeeld, komt dat met een hoop beperkingen: hij moet ‘s avonds altijd thuis blijven, mag niet aan publieke bijeenkomsten deelnemen en moet zich regelmatig bij het politiebureau melden.

Persorganisatie CPJ zegt dat autoriteiten zich met andere zaken moeten bezighouden dan satirische posts van journalisten te bestraffen. “Niemand verdient een strafrechtelijke veroordeling voor satirisch commentaar op zaken in het publieke belang”, aldus CPJ.

Bekijk meer van

Telegram Rusland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.