banner festival 23

— maandag 18 juli 2022, 10:16 | 1 reactie, praat mee

Russische ambassade dreigt met stappen tegen Zwitserse krant om Poetin-karikatuur

Het iconische Poetin-portret van fotograaf Platon is al jaren een geliefd uitgangspunt voor demonstranten, zoals hier in 2013 in Berlijn. | EPA

De Russische ambassade in Zwitserland heeft met juridische stappen gedreigd tegen dagblad Neue Zürcher Zeitung (NZZ) voor een gepubliceerde karikatuur van president Poetin. De krant publiceerde vorige maand een overzicht van de vele door de Oekraïne-oorlog geïnspireerde internetmemes. Laatste wijziging: 18 juli 2022, 14:12

In de brief aan hoofdredacteur Eric Gujer stelt de ambassade “bijzonder verontwaardigd” te zijn over de publicatie van onder meer een foto waar Poetin als clown is afgebeeld. Het is een bewerking van een iconisch portret van de Russische president, gemaakt door de Griekse portretfotograaf Platon.

Het Platon-portret diende in het verleden vaker als basis voor bewerkingen: Poetin als Joker uit Christopher Nolans Batman-serie en Poetin in drag-makeup, nadat Rusland zo’n tien jaar terug anti-LHBTI-wetgeving invoerde.

De ambassade stelt dat de vrijheid van meningsuiting niet is bedoeld voor het verspreiden van beledigingen en fakes en waarschuwt dat het mogelijk juridische stappen zal zetten wegens smaad en belediging.

Vooralsnog hebben NZZ noch hoofdredacteur Gujer publiekelijk op de brief gereageerd. De persdienst van de ambassade kon het niet nalaten de auteur van het artikel te betitelen als een “weinig bekende, jonge journaliste” die “haar schrijvende collega’s overklaste” met een naïef artikel over de Oekraïense trollenfabriek.

Marit Langschwager schreef in het stuk Zwischen Superhelden und Schurken: Die Macht der Memes im Ukraine-Krieg over de serieuze propaganda-waarde van internetgrappen. Het verscheen eind juni. Ze ging overigens in op memes van zowel Russische als Oekraïense origine.

Langschwager schrijft op Twitter verbaasd te zijn dat haar artikel tot zelf in Rusland lezers vond - “al waren ze er niet bijzonder blij mee”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Fred Kwint, 19 juli 2022, 14:23

Volgens mij is dit meer beledigend voor de LHBTIQ+ gemeenschap dan voor Putin.  Ik vind dat snorretje wel cute. Past niet bij dit monster.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.