— vrijdag 20 november 2020, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Russisch wetsvoorstel beperkt toegang tot sociale media

© Jaap Arriens / ANP

De Russische overheid werkt aan een wet die het mogelijk maakt de toegang tot sociale media in het land te beperken als ze Russische nieuwsorganisaties benadelen. Vooral Amerikaanse bedrijven worden daar de dupe van, meldt Reuters.

Volgens de opstellers van het wetsvoorstel hebben Russische media als RIA Novosti, Russia Today en Crimea 24 geklaagd dat Twitter, Facebook en YouTube regelmatig hun kanalen schorst of een label meegeeft. Met dit waarschuwingslabel wil het platform duidelijk maken dat deze kanalen gelieerd zijn aan de Russische staat. Deze actie werd toen al afgekeurd door Rusland.

In een notitie bij het wetsontwerp is te lezen dat er “talrijke gevallen van ongerechtvaardigde beperking van de toegang van Russische burgers tot informatie in de Russische media” zijn. Gevraagd naar de wetgeving, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, dat maatregelen zorgvuldig moesten worden overwogen, maar dat er een mechanisme nodig is om het probleem aan te pakken. “Er zijn absoluut discriminerende acties tegen Russische klanten van deze diensten”, zei hij.

De procureur-generaal van Rusland en het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gaan volgens het wetsvoorstel bepalen welke internetbronnen de toegang beperken. De Russische toezichthouder Roskomnadzor zou dan de bevoegdheid hebben om ze geheel of gedeeltelijk te blokkeren.

De Russische overheid werkt al langer aan manieren om meer grip te krijgen op het internetgebruik op zijn grondgebied.  In februari gaf de Federale Veiligheidsdienst FSB enkele van de grootste internetbedrijven van het land opdracht om het land continu toegang te geven tot hun systemen, meldde online uitgave The Bell.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd in de Russische Tweede Kamer, de Doema. Meer bij Reuters / NU.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.