— woensdag 23 september 2015, 09:30 | 0 reacties, praat mee

‘Russia Today grossiert in partijdige reportages’

Alexander Nemenov / AFP

Ofcom, de Britse evenknie van het Commissariaat voor de Media, heeft felle kritiek geleverd op een serie korte documentaires van de Russische nieuwszender Russia Today. De serie "Waarheidszoekers: de Genocide in het Oosten van Oekraïne" van afgelopen juli is volgens een rapport 'ernstig in conflict met Ofcom-regels'. Laatste wijziging: 23 september 2015, 09:34

Het ontbrak in de serie volledig aan balans en onpartijdigheid, stelt Ofcom. De toezichthouder kan over Russia Today oordelen omdat het met Engelstalige uitzendingen in Engeland actief is. De journalistieke kwaliteit van een andere editie van ‘Waarheidszoekers’ werd door Ofcom ook bekritiseerd: zo stelde Russia Today dat de media een chemische aanval in Syrië in scène hadden gezet.

In de voice-over werd beweerd dat de BBC de chemische aanval had geënsceneerd. De omroep diende een klacht in bij Ofcom, die gegrond werd verklaard. Ook in een reportage over Oekraïense vluchtelingen ontbrak het bij Russia Today aan onpartijdigheid, aldus de Ofcom. Russia Today heeft alle uitzendingen van ‘Waarheidszoekers’ van de site gehaald en zal geen nieuwe afleveringen meer produceren, aldus de zender.

Russia Today-hoofdredacteur Margarita Simonyan stelde in een reactie ‘teleurgesteld’ te zijn over de uitspraak van Ofcam. De bewuste afleveringen zijn indertijd niet eens in Engeland uitgezonden, aldus Simonyan.

Bekijk meer van

Russia Today Ofcom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.