vlaams-nedellandse-beurs

— maandag 3 oktober 2022, 21:25 | 1 reactie, praat mee

Rusland zet protesterende tv-journaliste op gezochtenlijst

Marina Ovsjannikova (rechts) tijdens haar protest op de Russische televisie. - © ANP

De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova, beroemd door haar live tv-protest tegen de oorlog in Oekraïne, is door het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken op een lijst van gezochte personen gezet. Begin augustus legde een rechtbank in Moskou haar nog huisarrest op, maar daaraan is ze volgens haar ex-man ontsnapt, meldt het door de staat gerunde Russia Today. Ovsjannikova zou met haar 11-jarige dochter "in onbekende richting" zijn gevlucht. Laatste wijziging: 3 oktober 2022, 21:28

Ovsjannikova’s huisarrest, dat nog tot 9 oktober doorliep, volgde op een protest medio juli bij het Kremlin. Toen hield Ovsjannikova een bord omhoog met de tekst: “Poetin is een moordenaar, zijn soldaten fascisten”. De journaliste hield daarna in de rechtbank opnieuw een protestbord vast, ditmaal met de tekst “mogen de dode kinderen je achtervolgen in je dromen”.

De 44-jarige journaliste wordt gezocht omdat ze is aangeklaagd voor het “verspreiden van valse informatie over het leger”. Ze riskeert tot tien jaar celstraf. Sinds haar wereldberoemde protest op de Russische staatstelevisie, waarbij ze een nieuwsuitzending verstoorde, is Ovsjannikova meermaals opgepakt en beboet voor haar protest tegen de oorlog.

Nadat Russische troepen Oekraïne op 24 februari waren binnengevallen, voerde de regering wetten in die kritiek op de oorlog strafbaar stellen. Ovsjannikova verwijt de autoriteiten tegenstanders van de oorlog te intimideren. Ze week na haar protest op de Russische staatstelevisie uit naar het buitenland, maar keerde in juli terug naar Rusland.

Bekijk meer van

Rusland Marina Ovsjannikova

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 3 oktober 2022, 23:29

Quote: “Rusland zet protesterende tv-journaliste op gezochtenlijst”. einde citaat.

Wie een hond wil slaan kan altijd wel een stok vinden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.