Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 12 april 2023, 12:26 | 0 reacties, praat mee

Rusland: standpunt VS over opgepakte journalist niet relevant

Evan Gershkovich | AFP

De Verenigde Staten beschouwen de vrijlating van de in Rusland opgepakte Amerikaanse journalist Evan Gershkovich als een prioriteit, maar dat is voor Rusland niet relevant. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken zegt dat er niets in de zaak verandert, bericht staatspersbureau TAS. Laatste wijziging: 12 april 2023, 12:29

Gershkovich is door de VS officieel bestempeld als iemand die “ten onrechte” wordt vastgehouden, wat inhoudt dat zijn vrijlating een prioriteit is voor de regering. Daarover zegt onderminister Sergej Rjabkov dat Rusland “geen enkele poging om ons onder druk te zetten tolereert”.

De journalist heeft nog altijd geen toegang tot Amerikaanse consulaire hulp. Rusland overweegt hem die toegang te geven, zo heeft Rjabkov tegen TASS verklaard. De Amerikaanse staatsburger heeft sinds zijn arrestatie twee weken geleden tot dusver minimaal contact gehad met zijn juridische team.

The Wall Street Journal-journalist wordt vervolgd voor spionage, maar volgens de VS verrichtte hij in Rusland journalistiek werk. Hij riskeert celstraf tot twintig jaar. Gershkovich zit tot zeker 29 mei in voorarrest. Een rechtbank in Moskou buigt zich volgende week over het bezwaar dat hij daarover heeft ingediend.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de “totaal illegale” hechtenis veroordeeld en opgeroepen tot de vrijlating van Gershkovich. Hij sprak dinsdag telefonisch met de familie van de journalist. Daarin vertelde de president dat de “Amerikaanse regering alles doet wat het kan om hem zo snel mogelijk thuis te krijgen”, liet de familie na het gesprek weten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.