basis naar compleet

— vrijdag 9 februari 2024, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Carlson Tucker spreekt met Rusissche president over vrijlating Evan Gershkovich

© EPA/Gavril Grigorov/Sputnik/kremlin pool

Een akkoord over vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich is mogelijk. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin tegen de Amerikaanse presentator en opiniemaker Tucker Carlson, die hem in Moskou interviewde. "Er is geen taboe om deze kwestie te regelen", aldus Poetin tegen Carlson. Over eventuele voorwaarden van de vrijlating zei de Russische president niets. Laatste wijziging: 9 februari 2024, 10:06

Eind januari nog verlengde een rechtbank in Moskou het voorarrest van Gershkovich met nog eens twee maanden, tot 30 maart. De verslaggever van de Wall Street Journal (WSJ) wordt beschuldigd van spionage. Hij zit al tien maanden vast.

Zijn advocaten verwerpen de aantijgingen. De Amerikaanse regering noemde de arrestatie onacceptabel.

Kritiekloos interview
De Amerikaanse nieuwszender CNN laat overigens in een artikel geen spaan heel van het interview. Het was Poetins eerste interview met een westerse journalist sinds de Russische invasie van februari 2022. Het was na het gesprek wel duidelijk waarom Poetin het interview aan Carlson gunde: krische vragen over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne werden niet gesteld. Volgens CNN mocht de Russische president meer dan twee uur lang leeglopen en zijn versie van de geschiedenis te vertellen, hoe bedrieglijk die ook mag zijn geweest. Carlson bood Poetin een platform om zijn propaganda te verspreiden onder een wereldwijd publiek, zonder dat zijn beweringen werden weersproken of werden aangepakt.

Geen superspion
CNN was alleen positief over Tucker toen hij vriendelijk doorvroeg over Evan Gershkovic. Aan het einde van het interview vroeg Carlson aan Poetin of hij “bereid zou zijn Evan Gershkovich, de gevangengenomen verslaggever van The Wall Street Journal, vrij te laten”. Poetin weigerde Gershkovich nu vrij te laten, waarop Carlson zei: “Hij is een kind, en misschien heeft hij op de een of andere manier uw wet overtreden, maar hij is geen superspion en dat weet iedereen.”

WSJ niet blij met opmerking Tucker
Hoewel Carlson pleitte voor de onmiddellijke vrijlating van Gershkovich, werd zijn opmerking niet goed ontvangen bij The Wall Street Journal. Ted Mann, een verslaggever bij de krant, schreef op X dat het “schandelijk van Carlson was om te suggereren dat Evan ‘[hun] wet overtrad’.”

“Dat deed hij niet,” voegde Mann eraan toe. “Carlson weet dat. Evan is een gezagsgetrouwe, fatsoenlijke verslaggever die wordt gegijzeld vanwege geopolitieke invloed. Hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten.”

Ook de WSJ kwam na het interview nog met een verklaring. “Evan is een journalist en journalistiek is geen misdaad. Elke weergave van het tegendeel is totale fictie”, aldus de krant. “Evan werd onterecht gearresteerd en wordt al bijna een jaar ten onrechte vastgehouden door Rusland vanwege het uitoefenen van zijn werk, en we blijven zijn onmiddellijke vrijlating eisen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.