training eu starters

— woensdag 12 juni 2019, 09:07 | 0 reacties, praat mee

Rusland seponeert zaak tegen Goloenov; ontslag hoge functionarissen

Goloenov, kort na zijn vrijlating, omringd door supporters die voor zijn vrijlating hebben geprotesteerd | Sergei Ilnitski / EPA

Het niet eerder vertoonde massale protest tegen de arrestatie van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov leidde gisteren al tot zijn vrijlating; nu is ook de hele zaak tegen hem geseponeerd. Goloenov wachtte mogelijk twintig jaar cel, omdat de autoriteiten hem van drugshandel beschuldigden. Laatste wijziging: 12 juni 2019, 09:10

Maandag gebruikten drie grote zakenkranten van Rusland (Kommersant, RBK en Vedomosti) hun voorpagina’s als protest tegen de arrestatie en politiek gemotiveerde aanklacht tegen Goloenov.

Met succes dus: de Russische minister van Binnenlandse Zaken Kolokoltsev zegt dat er geen bewijs is voor de aanklachten. De minister zegt aan te sturen op het ontslag van drie hoge betrokken politiefunctionarissen, bericht Reuters. Er volgen mogelijk nog meer ontslagen.

Goloenov werkt voor de onderzoeksjournalistieke site Medusa, die opereert vanuit Letland om druk van de autoriteiten te beperken. De journalist werd vorige week donderdag opgepakt in Moskou. Volgens de politie had hij een rugzak met drugs bij zich, bedoeld om te dealen.

De journalist zat 12 uur vast zonder juridische bijstand en zou in detentie zijn mishandeld. Cruciale tests om te zien of hij de drugs in kwestie had aangeraakt werden niet uitgevoerd.

Bekijk meer van

Rusland Recht Ivan Goloenov

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.