website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rusland seponeert zaak tegen Goloenov; ontslag hoge functionarissen

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 12 juni 2019, 09:07

Goloenov, kort na zijn vrijlating, omringd door supporters die voor zijn vrijlating hebben geprotesteerd | Sergei Ilnitski / EPA

Goloenov, kort na zijn vrijlating, omringd door supporters die voor zijn vrijlating hebben geprotesteerd | Sergei Ilnitski / EPA

Nieuws Het niet eerder vertoonde massale protest tegen de arrestatie van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov leidde gisteren al tot zijn vrijlating; nu is ook de hele zaak tegen hem geseponeerd. Goloenov wachtte mogelijk twintig jaar cel, omdat de autoriteiten hem van drugshandel beschuldigden.

Maandag gebruikten drie grote zakenkranten van Rusland (Kommersant, RBK en Vedomosti) hun voorpagina’s als protest tegen de arrestatie en politiek gemotiveerde aanklacht tegen Goloenov.

Met succes dus: de Russische minister van Binnenlandse Zaken Kolokoltsev zegt dat er geen bewijs is voor de aanklachten. De minister zegt aan te sturen op het ontslag van drie hoge betrokken politiefunctionarissen, bericht Reuters. Er volgen mogelijk nog meer ontslagen.

Goloenov werkt voor de onderzoeksjournalistieke site Medusa, die opereert vanuit Letland om druk van de autoriteiten te beperken. De journalist werd vorige week donderdag opgepakt in Moskou. Volgens de politie had hij een rugzak met drugs bij zich, bedoeld om te dealen.

De journalist zat 12 uur vast zonder juridische bijstand en zou in detentie zijn mishandeld. Cruciale tests om te zien of hij de drugs in kwestie had aangeraakt werden niet uitgevoerd.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.