website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Russische kranten komen gezamenlijk op voor gearresteerde collega

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op dinsdag 11 juni 2019, 10:20

Drie prominente zakenkranten kwamen maandag uit met dezelfde voorpagina en de kop ‘Ik/wij zijn Ivan Goloenov’.

Drie prominente zakenkranten kwamen maandag uit met dezelfde voorpagina en de kop ‘Ik/wij zijn Ivan Goloenov’. - © Yuri Kadobnov / AFP

Nieuws Een ongekende steunverklaring van collega-journalisten leidde tot de snelle vrijlating van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, die vorige week werd gearresteerd op verdenking van drugshandel.

“Ik/wij zijn Ivan Goloenov.” Die steunverklaring aan Goloenov stond maandag op de voorpagina’s van drie grote zakenkranten van Rusland: Kommersant, RBK en Vedomosti. Voor het eerst trekken zij gezamenlijk ten strijde tegen de Russische autoriteiten om de persvrijheid te verdedigen, meldt de Volkskrant (betaald, via Blendle). De kranten waren in een mum van tijd uitverkocht en zijn inmiddels een verzamelobject. “De politie heeft journalisten de oorlog verklaard”, schrijft de krant Novaja Gazeta. “Wij antwoorden”.

Goloenov is een van Ruslands bekendste onderzoeksjournalisten en schrijft regelmatig over corruptie voor nieuwssite Medusa. De site is een bekend platform voor onderzoeksjournalisten en opereert vanuit Letland om druk van de autoriteiten te beperken.

Goloenov zegt dat de politie de drugs zelf bij hem verstopt heeft. Ook Goloenovs collega’s, prominente cultuurmakers en mensenrechtenactivisten zijn ervan overtuigd dat de beschuldiging vals is. Dat zou betekenen dat de Russische autoriteiten voor het eerst valse drugsbeschuldigingen gebruiken om een vooraanstaande journalist op te sluiten.

De onverwacht felle reactie van vrijwel de gehele Russische journalistengemeenschap op de arrestatie van Golonoev lijkt te hebben geholpen. Goloenov hoeft – volkomen onverwacht – niet terug naar de cel, maar mag zijn proces thuis afwachten, meldt Trouw.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.