— dinsdag 11 juni 2019, 10:20 | 0 reacties, praat mee

Russische kranten komen gezamenlijk op voor gearresteerde collega

Drie prominente zakenkranten kwamen maandag uit met dezelfde voorpagina en de kop ‘Ik/wij zijn Ivan Goloenov’. - © Yuri Kadobnov / AFP

Een ongekende steunverklaring van collega-journalisten leidde tot de snelle vrijlating van de Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov, die vorige week werd gearresteerd op verdenking van drugshandel.

“Ik/wij zijn Ivan Goloenov.” Die steunverklaring aan Goloenov stond maandag op de voorpagina’s van drie grote zakenkranten van Rusland: Kommersant, RBK en Vedomosti. Voor het eerst trekken zij gezamenlijk ten strijde tegen de Russische autoriteiten om de persvrijheid te verdedigen, meldt de Volkskrant (betaald, via Blendle). De kranten waren in een mum van tijd uitverkocht en zijn inmiddels een verzamelobject. “De politie heeft journalisten de oorlog verklaard”, schrijft de krant Novaja Gazeta. “Wij antwoorden”.

Goloenov is een van Ruslands bekendste onderzoeksjournalisten en schrijft regelmatig over corruptie voor nieuwssite Medusa. De site is een bekend platform voor onderzoeksjournalisten en opereert vanuit Letland om druk van de autoriteiten te beperken.

Goloenov zegt dat de politie de drugs zelf bij hem verstopt heeft. Ook Goloenovs collega’s, prominente cultuurmakers en mensenrechtenactivisten zijn ervan overtuigd dat de beschuldiging vals is. Dat zou betekenen dat de Russische autoriteiten voor het eerst valse drugsbeschuldigingen gebruiken om een vooraanstaande journalist op te sluiten.

De onverwacht felle reactie van vrijwel de gehele Russische journalistengemeenschap op de arrestatie van Golonoev lijkt te hebben geholpen. Goloenov hoeft – volkomen onverwacht – niet terug naar de cel, maar mag zijn proces thuis afwachten, meldt Trouw.

Bekijk meer van

Rusland Ivan Goloenov

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.