— vrijdag 1 oktober 2021, 10:38 | 0 reacties, praat mee

Rusland plaatst journalist Roman Dobrochotov op opsporingslijst

© AP

Russische autoriteiten hebben onderzoeksjournalist Roman Dobrochotov op een opsporingslijst geplaatst, met als doel hem te arresteren en te vervolgen. Volgens de federale veiligheidsdienst (FSB) is de oprichter en hoofdredacteur van de nieuwssite The Insider in augustus illegaal de grens met Oekraïne overgestoken.

Dat schrijft The Guardian. Donderdagochtend doorzochten autoriteiten zowel de woning van Dobrochotov als die van zijn ouders. Hun telefoons, computers en andere apparaten zijn daarbij in beslag genomen. Zowel Dobrochotov vader als echtgenote zijn ondervraagd.

Als Dobrochotov, die regelmatig samenwerkt met het collectief Bellingcat, wordt opgepakt kan hij maximaal twee jaar gevangenis in gaan. In juli werd The Insider tot ‘buitenlandse agent’ bestempeld. Organisaties met dat label moeten verplicht rapporteren over hun activiteiten en financiën, op straffe van hoge boetes. De aanduiding wordt gezien als een afschrikmiddel. Dobrochotov werd die maand ook opgepakt vanwege een smaadklacht van een MH17-criticus, die volgens Dobrochotov wordt aangestuurd door de Russische militaire inlichtingendienst GROe.

Bekijk meer van

Rusland Roman Dobrochotov

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.