banner festival 23

— dinsdag 27 januari 2015, 17:06 | 0 reacties, praat mee

Rusland, Poetin en propaganda

Het conflict in Oekraïne heeft het Westen en Rusland verder uit elkaar gedreven. Rusland-deskundige Marie-Thérèse ter Haar kijkt in haar boek ‘Zijn zij nou gek of zijn wij het’ naar de rol van de westerse en de Russische media hierin. Laatste wijziging: 27 januari 2015, 17:10

Ter Haar stelt terecht vast dat er aan beide kanten sprake is van gekleurde berichtgeving of zelfs propaganda. Of Rusland hier beter in uitblinkt dan het Westen laat ze in het midden.

Wat ze niet in het midden laat is haar waardering voor Poetin. De slechte kanten van Poetins beleid worden wel eventjes aangestipt, maar niet voordat ze uitgebreid haar lof heeft geuit voor wat Poetin allemaal voor Rusland heeft betekend.

Ze besteedt bijvoorbeeld weinig aandacht aan Ruslands zeer slechte reputatie qua persvrijheid, bagatelliseert Ruslands anti-homowetgeving en stapt iets te gemakkelijk over Ruslands mensenrechtenschendingen heen. Ze prijst het herbouwde Grozny, maar vergeet te melden wie de Tsjetsjeense hoofdstad in 2000 in de as legde.

Tevens staan er inhoudelijke fouten in, zoals dat Joegoslavië en Albanië in 1989 satellietlanden waren van de Sovjet-Unie of dat de NAVO vorig jaar troepen naar Transnistrië wilde sturen. Dit wil allemaal trouwens niet zeggen dat het geen leesbaar boek is, waarin ze op meerdere plekken een punt heeft.

Maria-Thérèsa ter Haar: Zijn zij nou gek of zijn wij het? Ruslands actuele geschiedenis en de westerse verslaggeving hiervan. Uitgeverij Empirique. ISBN 9789081713979, 143 pagina’s, € 16,95

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.