training eu starters

— maandag 5 juni 2023, 15:40 | 0 reacties, praat mee

Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

Een kraam op een plein in Sint-Petersburg verkoopt maskers van Poetin, Wagner-oprichter Prigozhin, de Tsjetsjeense leider Kadyrov en de Wit-Russische president Loekasjenko. | Anatoly Maltsev / EPA

Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech. Laatste wijziging: 5 juni 2023, 15:51

De toespraak circuleert nog op sociale media en zou volgens Russische media zijn uitgezonden door meerdere radiostations in Rusland. Te horen is dat een stem, die erg lijkt op die van Poetin, meldt dat “Oekraïense troepen die tot de tanden zijn bewapend door de NAVO” de grens zijn overgestoken.

De toespraak zou te horen zijn geweest in regio’s die grenzen aan Oekraïne, zoals Voronezj en Belgorod. Luisteraars kregen de oproep een veilig heenkomen te zoeken in het binnenland. Ook zou een algemene militaire mobilisatie worden afgekondigd.

Het Kremlin haastte zich om de berichten te ontkrachten. “Er was zeker geen toespraak. In sommige regio’s was sprake van een hack”, zei een regeringswoordvoerder volgens het Russische staatspersbureau TASS. De autoriteiten in Belgorod spraken over een “deep fake” die paniek moest zaaien onder de bevolking.

Vorig jaar waren hackers ook actief: in juni van dat jaar werd het lunchbulletin van Russische zakenzender Kommersant vervangen door het Oekraïense volkslied en militaire muziek. Een maand eerder werden digitale programmagidsen van Russische slimme televisies voorzien van anti-oorlogsboodschappen.

Bekijk meer van

Rusland Poetin

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.