e learning nvj

— donderdag 17 november 2016, 15:51 | 1 reactie, praat mee

Rusland in voetsporen China met online censuur

© Alexander Schippers / ANP

Net als China wil Rusland meer controle uitoefenen op het internetgebruik van de bevolking en daarom heeft het land, voor het eerst sinds twee jaar geleden een nieuwe wet in werking trad, een sociaal netwerk uit de lucht gehaald. Buitenlandse internetbedrijven zijn verplicht om persoonlijke data van Russische gebruikers op te slaan in Rusland en Linkedin overtreedt die regels.

Analisten zien de blokkade als een waarschuwing voor andere grotere sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Ook die netwerken slaan geen persoonlijke data op in Rusland terwijl miljoenen Russen gebruik maken van de sites. Facebook en Twitter wezen vorig jaar diverse verzoeken van de autoriteiten in Moskou af om toegang te krijgen tot accounts. Liggen de data van de accounts in Rusland, dan is de juridische weg naar gebruikersgegevens makkelijker voor de Russische overheid

De vrees is dat privégegevens van gebruikers in feite overgeheveld worden naar de Russische overheid, ook de gegevens van oppositiepolitici, activisten en journalisten. De overheid claimt dat de blokkade enkel bedoeld is om Russen te beschermen tegen hackers.

Buitenlandse internetbedrijven zoals Google, Ebay, Booking.com en Uber hebben volgens de Russische waakhond Roskomnadzor maatregelen genomen om data van gebruikers in Rusland onder te brengen. Meer bij The Guardian / de Volkskrant

Bekijk meer van

Rusland Linkedin China

Praat mee

1 reactie

E. van de Beek, 19 november 2016, 22:43

Rusland verplicht buitenlandse internetbedrijven persoonlijke data van Russische gebruikers op te slaan in Rusland. Dat wordt hier in het Westen uitgelegd als: ‘online censuur’ en ‘meer controle’ van de Russische overheid op het internetgebruik van de bevolking.
Dit terwijl de controle nergens zo totaal is als in de VS, waar geen internetgebruiker veilig is voor de de NSA. Wij mochten willen dat de EU Amerikaanse internetbedrijven zou verplichten gebruikersgegevens op te slaan in de EU.

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.