banner printplaza 1

— vrijdag 2 december 2016, 14:44 | 0 reacties, praat mee

China past wetgeving aan om online rampverslaggeving te censureren

© How Whee Young / EPA

China wil lokale politie-eenheden de bevoegdheid geven om het internet te censureren na natuurrampen of door de mens veroorzaakte rampen. De aanpassing van de wet wordt tot eind van dit jaar voorgelegd ter consultatie, meldt Reuters. De wet zou formaliseren wat in de praktijk al vaak gebeurt.

In China vallen jaarlijks veel slachtoffers bij natuurrampen en ongevallen, als gevolg van de geografie van het land en de relatief lage standaard voor openbare veiligheid en bouwnormen. De afgelopen jaar zijn er veel doden gevallen bij mijnongelukken en explosies bij fabrieken. Het brengt lokale media in een moeilijke positie: niets kunnen berichten, terwijl de sociale media volstromen.

Bij die incidenten reageren nabestaanden vaak met veel vertoon van verdriet en woede gepaard en met veel kritiek op de overheid. Dat laatste wil de Chinese autoriteit bedwingen door de manier waarop media verslag doen te sturen en censureren. Staatsmedia verleggen de aandacht bijvoorbeeld naar succesvolle reddingswerkzaamheden.

Als de aanpassing van de wet wordt aangenomen kunnen lokale politie-eenheden onder het mom van veiligheid een rampgebied afsluiten of de toegang blokkeren, maar dus ook internetblokkades opwerpen. Meer bij Reuters / NU.nl / Fred Sengers

 

Bekijk meer van

China

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.