— vrijdag 21 augustus 2020, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Ruim 50 anonieme Twitter-profielen verspreidden nepnieuws over corona

© AFP / National Institutes of Health

Zeker vijftig anonieme profielen op Twitter hebben sinds februari in Nederland onjuiste berichten verspreid over het coronavirus. De zogenoemde trollen trokken de ernst van het coronavirus in twijfel, wezen de oorzaak van het virus toe aan complottheorieën en verspreiden valse claims over geneesmiddelen.

Dat concludeert Pointer na onderzoek van 1,7 miljoen tweets over het coronavirus. Naast de vijftig anonieme accounts die met zekerheid nepnieuws verspreidden, trof het datajournalistieke platform nog ruim 500 profielen aan waarvan het vermoeden bestaat dat het nepnieuws-profielen zijn.

Pointer telde sinds februari 530 berichten met misinformatie, die veelvuldig via Twitter werden verspreid. De berichten en video’s werden door 3.901 profielen aangehaald in 12.354 tweets. Volgens het datajournalistieke platform zijn veel van de nepnieuws-accounts te herkennen aan “anonieme gebruikersnamen en profielfoto’s, eenzijdig Twitter-gedrag en een zeer klein sociaal netwerk”. Bijna de helft van de profielen werd aangemaakt nadat de eerste coronabesmetting in Nederland was gemeld.

Bekijk meer van

Twitter Pointer coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.