— woensdag 29 april 2020, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Coronavirusnepnieuws via Twitter explosief toegenomen

NIAID-RML

Twitter is een dankbare petrischaal voor nepnieuws, constateert het datajournalistieke platform Pointer, dat sinds de maatregelen tegen het coronavirus werden aangekondigd, al 251 onbetrouwbare nieuwsberichten turfde, verpakt in misleidende tweets. Laatste wijziging: 29 april 2020, 09:36

Deze misinformatie is vaak te herkennen aan sensationele claims zonder bronvermelding of informatie die is verdraaid, schrijft Pointer: “De bronnen voor deze misleidende tweets zijn onder meer websites zoals De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx, Xander Nieuws en Amalek. Ook in Youtube-video’s van Robert Jensen, Ongehoord Nederland en Café Weltschmerz worden regelmatig onjuiste en onbewezen uitspraken over het coronavirus gedaan.”

Pointer analyseerde bijna 1,2 miljoen Nederlandstalige tweets van de afgelopen twee maanden, waarin de termen “corona, coronavirus, #coronavragen, COVID of NCOV” voorkwamen. COVID of CoronaVirus Disease en Novel CoronaVirus zijn medische benamingen.

Begin maart bekeek Pointer samen met de NOS de toenmalige status van rondwarende desinformatie: het ging toen om rond twintig onbetrouwbare nieuwsberichten. Niet iedereen verspreidt nepnieuws uit kwade wil, stelt expert Peter Burger van de Universiteit Leiden.

Soms is het de hoop dat een simpel huismiddel genezing zou kunnen bieden en soms is het angst. “Hiervan kun je het coronavirus krijgen. Iedereen zit ernaar te turen en stuurt het door naar zijn vrienden”, aldus Burger.

Facebook en Twitter zouden volgens experts meer moeten doen om het verspreiden van nepnieuws in te dammen, omdat er aantoonbare risico’s voor de gezondheid aan de berichten kleven. Wat (levens)gevaarlijk is zou moeten worden gewist, wat enkel misleidend is, zou als zodanig herkenbaar moeten zijn.

Vanavond is er in de uitzending van Pointer om 21:05 op NPO 2 (KRO-NCRV) aandacht voor de groei aan coronavirus-nepnieuws. Meer bij Pointer

Bekijk meer van

Pointer corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.