— dinsdag 18 april 2023, 14:08 | 0 reacties, praat mee

Rudy Bouma benoemd tot nieuwe VS-correspondent van NOS

Rudy Bouma in de loods in Hilversum van waaruit hij de meeste van de YouTube’s van Nieuwsuur presenteert. - © Truus van Gog

Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma (49) wordt per 1 augustus de nieuwe 'multimediale correspondent' van de NOS in Washington, D.C.. Hij is de opvolger van Lucas Waagmeester, die in maart Washington DC verruilde voor Hilversum en de post van adjunct-hoofdredacteur Nieuws. Laatste wijziging: 18 april 2023, 14:16

Bouma (49) is sinds 2000 in dienst bij Nieuwsuur (NTR/NOS) en diens voorloper NOVA (NOS/VARA). Hij versloeg meerdere conflicten, revoluties en vanuit brandhaarden over de hele wereld.  Zo maakte hij reportages in Afghanistan ten tijde van de Nederlandse militaire aanwezigheid daar en was hij bij de jihadistische aanslagen in Mumbai in 2008. Na de Russische annexatie van de Krim deed hij talloze keren verslag van het conflict.

Lees ook: Rudy Bouma: Zo krijgen niet de verzinsels maar de feiten de nadruk

Vanaf 2016 is Bouma zich gaan specialiseren in extremisme, desinformatie en radicalisering. Op Twitter vergaarde Bouma bekendheid door het factchecken van uitspraken rondom het coronavirus en de oorlog in Oekraïne. In de Nieuwsuur-serie #Ophef voor NPO Start ontrafelde hij nepnieuws en complottheorieën op sociale media.

Voor Bouma gaat met het correspondentschap in de VS een langgekoesterde droom in vervulling: ‘Het brengt me naar de bakermat van onderwerpen waarmee ik me de afgelopen jaren intensief heb beziggehouden, zoals Big Tech, online desinformatie, maatschappelijke polarisatie en rechts-extremisme. Toch kijk ik vooral uit naar gesprekken met gewone Amerikanen, naar reportagereizen in dat uitgestrekte land en naar verslag doen van de presidentsverkiezingen in 2024’.

‘Met Rudy halen we opnieuw een journalistiek zwaargewicht binnen voor de post van VS-correspondent. Met zijn specifieke ervaring is hij bij uitstek in staat om zowel het harde nieuws te verslaan als ons inzicht te geven in de ontwikkelingen in de Verenigde Staten’, reageert Hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.