— maandag 6 februari 2017, 08:51 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op RTL-programma Ontvoerd

© Freek van Asperen / Kippa

RTL ligt weer onder vuur voor een hulpprogramma. De onderzoeksjournalistieke site Follow the Money (FTM) zet vraagtekens bij de werkwijze van het RTL-programma Ontvoerd. Het hulpprogramma 'Ontvoerd', waarin misdaadjournalist John van den Heuvel gekidnapte kinderen terughaalt uit het buitenland, zou bij de kinderen tot 'veel problemen' hebben geleid. Eén kind deed een zelfmoordpoging. Laatste wijziging: 6 februari 2017, 15:53

Ook zouden de tv-makers en RTL meermaals dringende adviezen van jeugdhulpinstanties als Bureau Jeugdzorg en de Raad van de Kinderbescherming hebben genegeerd, zo stelt FTM na onderzoek waarbij gebruik is gemaakt van overheidsdocumenten, die zijn vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), uit rechtbankdossiers, rapporten van jeugdhulpinstanties en uit gesprekken met meer dan dertig betrokkenen. In sommige gevallen zouden er zelfs nog juridische procedures hebben gelopen. RTL zegt nog steeds achter het programma te staan en dat de beweringen van FTM niet kloppen.

Eerder kreeg RTL ook al kritiek op programma’s als ‘Een Nieuw Begin’, ‘Geef Mij Nu Je Angst’ en ‘Herrie In De Keuken’/‘Herrie In Het Hotel’.  Na de berichtgeving paste RTL de regels aan.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer vraagt zich in het geval van het Tv-programma Ontvoerd “ten zeerste af’” of de belangen van kinderen worden gerespecteerd “als de teruggeleiding gelieerd is aan een televisieserie”.

“Ik ben van mening dat mediabelangen nooit zwaarder mogen wegen dan de rechten van kinderen”, schrijft Kalverboer in reactie op een artikel van de website Follow the Money (FTM). De site meldde zaterdag onder meer dat de makers van het RTL-programma in drie gevallen kinderen hebben teruggebracht terwijl nog juridische procedures liepen. Daarnaast zouden ze adviezen van jeugdhulpinstanties hebben genegeerd.


RTL en John van den Heuvel wijzen de kritiek resoluut van de hand. “De beschuldiging dat met het programma de belangen van kinderen zijn geschaad of erger, is infaam en wordt totaal niet onderbouwd met feiten”, stelt Van den Heuvel onder meer in een verklaring.

“Ontvoerd heeft in een aantal zeer complexe zaken van internationale kinderontvoering onderzoek gedaan en getracht in nauw overleg met de autoriteiten tot een redelijke oplossing te komen. Dit is in veruit de meeste gevallen gelukt.”

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.