basis naar compleet

— woensdag 23 juni 2021, 08:23 | 0 reacties, praat mee

RTL Nederland en Talpa Network willen fuseren

RTL Nederland en Talpa Network gaan fuseren tot een nieuw RTL Nederland. Daarin komen alle radio- en televisiestations en overige media activiteiten van beide bedrijven. RTL Group krijgt 70 procent van de aandelen, Talpa-eigenaar John de Mol 30 procent. De Europese Commissie en de Autoriteit Consument en Markt moeten de fusie nog wel goedkeuren. Laatste wijziging: 23 juni 2021, 09:45

De twee bedrijven hopen in de eerste helft van volgend jaar te horen of ze hun activiteiten samen mogen voegen. Tegenover de NOS zegt John de Mol dat beide bedrijven ‘tot elkaar veroordeeld zijn’. De macht van Amerikaanse en binnenkort Chinese bedrijven dwingt Europese mediabedrijven tot schaalvergroting.

Het nieuwe tv-bedrijf omvat straks de tv-zenders RTL4, RTL5, RTL7 en 8 en RTL Z, maar ook Talpa-zenders SBS6, Net5, Veronica en SBS9. Verder is de combinatie eigenaar van vrijwel alle grote commerciële radiozenders in Nederland, zoals Radio Veronica, Radio 10, Sky Radio en Radio 538. Alleen Q-Music is eigendom van DPG.

In een persbericht zeggen beide bedrijven dat er een sterke focus komt op het ontwikkelen van het betaalde videodienst Videoland.

De nieuwe combinatie krijgt in Nederland een omzet van 909 miljoen euro. De voordelen van de fusie worden geschat op 100 tot 120 miljoen euro per jaar. John de Mol behoudt zijn productie- en ontwikkelbedrijven en zal nieuwe tv formats aan de nieuwe combinatie blijven leveren.

Het nieuwe concern zal worden geleid door RTL-topman Sven Sauvé. De Talpa-topman Pim Schmitz neemt plaats in de nieuwe raad van commissarissen.

RTL Group had eerder de Nederlandse activiteiten te koop gezet omdat RTL in Nederland te klein zou zijn. Naar verluidt hadden Ziggo en ook DPG Media interesse. In België dingt DPG nog wel mee naar de activiteiten van RTL.

Journalistenorganisatie NVJ pleit voor het behoud van de journalistieke programma’s bij beide organisaties om de pluriformiteit in stand te houden. In gesprekken met het nieuwe bedrijf zal de beroepsorganisatie daarop aandringen.

Meer bij de NOS en het FD.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.