Jodal

— donderdag 26 oktober 2017, 15:10 | 1 reactie, praat mee

RTL en Blue Circle reageren op seksueel misbruikverhaal van Jelle Brandt Corstius

© Bas Czerwinski / ANP

RTL en producent Blue Circle zijn erg geschrokken van het artikel van Jelle Brandt Corstius waar in hij schreef te zijn verkracht toen hij als redacteur werkte bij het programma Barend & Van Dorp, vijftien jaar geleden. Laatste wijziging: 26 oktober 2017, 15:16

Brandt Corstius zei in Trouw dat een mannelijke medewerker van het programma hem tot orale seks dwong. De televisiemaker zweeg er lang over maar voelde zich, in de berichtgeving rond het misbruik van filmproducent Harvey Weinstein en #MeToo, genoodzaakt zijn verhaal te vertellen.

“Het recht op een veilige en gezonde werkomgeving is voor ons van het grootste belang. Wij willen dan ook benadrukken dat geen enkele vorm van ongewenst gedrag door ons wordt getolereerd.” zo schrijven RTL en Blue Circle in een gezamenlijke verklaring.  RTL en Blue Circle stellen ook dat wanneer er dan ook sprake van is, dat ze van harte hopen “dat mensen zich melden zodat we daar adequaat tegen kunnen optreden”.

Eerder meldde presentator Frits Barend bij SBS diep geschokt te zijn. “We hadden in die periode heel veel vrouwen en meisjes die bij ons werkten. We vonden het heel belangrijk dat zij zich veilig voelden, dat het een veilig werkklimaat was. Maar we hebben er nooit aan gedacht dat ook jongens lastiggevallen konden worden. Dat was heel naïef van ons”.

Jelle Brandt Corstius heeft gezegd dat er een mogelijkheid is dat er alsnog een strafzaak komt tegen de persoon die hem zou hebben misbruikt. In televisieprogramma De Wereld Draait Door zei hij dat hij de opties daartoe wil verkennen. Hij vertelde ook dat de redactie van Trouw de man heeft gevraagd om een reactie. De persoon in kwestie stuurde een brief van een advocatenkantoor terug en dreigde met een aanklacht.

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 26 oktober 2017, 20:57

Geschokt zijn over wat collega Jelle Brandt Corstius destijds is overgekomen, is een gemeenplaats. Het is meer dan dat. Het is mij als viertienjarige (1962) overkomen in het ketelhuis van een tuinder in Wateringen toen ik daar als middelbare scholier in de vroege uren tomaten plukte. Maar dat terzijde.
Gelukkig heb ik net als Jelle er niets naars aan over gehouden, maar ik heb later wel vaak gedacht: hoeveel zijn er na mij de klos geweest? En is deze viezerik er altijd mee weggekomen?
Dat laatste is waar het nu om gaat. Komt deze perverse, ongetwijfeld narcistisch, nicht er alsnog ongestraft mee weg? Wat mij betreft niet. Ik roep alle collega’s die enige ervaring hebben met onderzoeksjournalistiek en die wat tijd hebben – denk daarbij bijvoorbeeld aan collega’s die niet meer hoeven te werken -  om deze schurk en op te sporen en het aanvullend bewijs te vinden dat hij de dader is. Het laatste is niet eenvoudig; die naam zoemt in het Mediapark natuurlijk al lang rond.
Weliswaar kan verjaring nog een rol spelen, maar naming and shaming is misschien nog wel een passender straf. Dat hij zijn gezicht nergens meer kan vertonen!
Jelle moet, weten we inmiddels, buiten schot blijven. Maar wat let ons deze beerput leeg te halen? Het kan bijna niet anders dat er over deze viespeuk meer bekend is; dat er meer slachtoffers zijn; dat er al destijds verhalen gingen over deze persoon. Wie op de walgelijke gedachte komt om met drogerende middelen iemand zo te versuffen dat je je zieke lusten erop kan botvieren, moet in de loop der jaren ‘’sporen’’ hebben achtergelaten.
Daarom, Frits Barend en Henk van Dorp, we kunnen er niet mee volstaan dat het ons zo geschokt heeft. Doen jullie, maar ook anderen van de toenmalige redactie van Barend& Van Dorp hieraan mee? Jullie hebben er vast gedachten over. Ik ken jullie als oprechte collega’s die, om met rabbijn Soetendorp te spreken, altijd ‘voor de gerechtigheid op appél hebben gestaan’.
Afhankelijk van het vergaarde bewijs en, mag ik aannemen, met juridische ondersteuning van de NVJ, kan tot publicatie van de naam van deze schoft worden overgegaan. Dan valt er ook in strafrechtelijke zin – smaad en laster - niets meer te vrezen.
Laten we Jelle Brandt Corstius steunen om de laatste punt achter deze afschuwelijke affaire te zetten.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.