— woensdag 9 december 2020, 09:36 | 0 reacties, praat mee

RSF Press Freedom Awards 2020 belonen uitzonderlijke moed

RSF

Tijdens de RSF Press Freedom Awards, dit jaar gehouden in de Taiwanese hoofdstad Taipei, zijn gisteren meerdere journalisten gelauwerd. Een speciale prijs ging naar de onlangs opgepakte Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai. Laatste wijziging: 11 december 2020, 11:15

De Russische onderzoeksjournalist Elena Milachina kreeg RSF’s Prize for Courage, voor haar standvastige verslaggeving voor krant Novaya Gazeta. Ondanks fysieke aanvallen, doodsbedreigingen en censuur blijft Milachina schrijven over gevoelige onderwerpen in dictatuur Tsjetsjenië.

Het team van vijftien vrouwen achter het Afghaanse radiostation Radio Merman ontving RSF’s Prize for Impact, voor het benutten van meer journalistieke vrijheden in het land. Toch ontvangt het team bedreigingen vanuit de Taliban, heeft het station ongewenste aandacht van Afghaanse veiligheidsdiensten en worden journalisten soms fysiek aangevallen. Radio Merman blijft echter in de lucht; het team traint verder een nieuwe generatie vrouwelijke journalisten.

De Egyptische journalist Lina Attalah ontving de Prize for Independence, een waardering voor journalisten en media die ondanks enorme druk (financieel, uit politieke of religieuze hoek) toch doorgaan. Attalah wordt regelmatig opgepakt en verhoord; de nieuwssite die ze runt biedt een van de weinige onafhankelijke geluiden in Egypte, aldus RSF. De site Mada Masr is al drie jaar binnen Egypte geblokkeerd.

Een speciale waardering ging naar de Hongkongse mediatycoon Jimmy Lai, die volgens RSF als een van de weinigen zich nog openlijk tegen het Chinese regime durft uit te spreken. Lai, die op 3 december weer werd opgepakt op beschuldigingen van fraude. Hij zal vermoedelijk maanden in voorarrest zitten. Lai kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Zijn zoon Sebastian Lai haalde de prijs daarom op.

De prijsuitreiking werd vannacht gestreamd en is via YouTube terug te kijken:

Bekijk meer van

RSF

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.