— dinsdag 27 juni 2023, 10:00 | 0 reacties, praat mee

Roy op het Veld over zijn nieuwste boek: ‘De waarde zit niet alleen in de royalty’s’

© Jean-Pierre Jans

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf over de totstandkoming van hun werk. Dit keer Roy op het Veld over de schepping van zijn boek ‘De strijd om energie’. Als freelancer nam hij zelf het grootste deel van de publiciteit voor zijn rekening. Laatste wijziging: 28 juni 2023, 11:31

In 2008 schreef ik het boek ‘De strijd om energie. Hoe de groeiende honger naar olie en gas de wereld in een crisis stort’. Als FD-redacteur schreef ik al jaren over energie en klimaat, maar kon niet alles kwijt in de krant. In het boek had ik alle ruimte om te voorspellen dat er een energiecrisis ophanden was.

Met de toenmalige hoofdredactie van het FD kon ik goede afspraken maken. Onderzoek en interviews deed ik onder werktijd, ik schreef er immers ook stukken voor de krant over. Verder spraken we af de kosten en opbrengsten van het boek te delen. Voor het daadwerkelijk schrijven van het boek trok ik me drie maanden terug, wat me 1,5 maand aan vakantiedagen kostte. Als onderdeel van de deal ontving ik de helft van de royalty’s. Er werden 5000 exemplaren verkocht, dus dat leverde een aardig extraatje op.

Die energiecrisis kwam er overigens niet, althans niet in 2008. Er diende zich eerst een financiële crisis aan. Het haalde de druk van de energiemarkt. Maar toen ik in 2022, kort na de Russische invasie van Oekraïne, het epiloog van mijn boek erbij pakte, las ik wel al de waarschuwingen voor een te grote afhankelijkheid van Rusland. ‘Wat doen we als Poetin de gaskraan dichtdraait?’, vroeg ik me destijds af.

Een zeer actuele vraag, bedacht ik me. Ik plaatste de betreffende passage uit het epiloog op LinkedIn. Het regende likes en reacties. Meerdere mensen informeerden of het niet tijd was voor een herziene versie. Dat idee sluimerde al een tijdje, en de uitgeverij Business Contact stond ook te trappelen om een nieuw boek over energie en klimaat te publiceren.

Inmiddels was ik al lang geen FD-redacteur meer. Na wat omzwervingen ben ik sinds 2022 freelance journalist. Een boek is een groot schrijfproject met ‘uitgestelde omzet’. Want andere opdrachten gaan op een lager pitje, terwijl de royalty’s voor een boek pas later komen. Gelukkig had ik in mijn eerste freelancejaar een aardig buffertje aangelegd, waardoor ik de ruimte had om het nieuwe boek te schrijven.

Het nieuwe boek heeft een nieuwe ondertitel: ‘Hoe we klem kwamen te zitten tussen energiecrisis en klimaatschade’. Blij en trots op het eindresultaat stortte ik me op de volgende uitdaging: publiciteit. De uitgever doet natuurlijk het nodige, maar de krant liet zich in 2008 ook niet onbetuigd, en hielp met het organiseren van een boekpresentatie, en plaatste advertenties om de verkoop te stimuleren.

Om aandacht te vestigen op mijn nieuwe boek huurde ik fotograaf Michel van Bergen in, en bezocht een aantal prominenten om een exemplaar van ‘De strijd om energie’ te overhandigen. Ik noteerde telkens een paar quotes, en maakte berichten op sociale media. Met name op LinkedIn sloeg dat goed aan. Sociale media zijn veel belangrijker geworden vergeleken met 2008.

Als freelancer is de financiële kant van zo’n project belangrijker dan als redacteur van een krant. Of de verkoopopbrengsten de vier maanden werk rechtvaardigen weet ik nog niet, maar de waarde van het boek zit voor mij niet alleen in de royalty’s. Het aantal verzoeken voor het schrijven van artikelen, het geven van lezingen en het modereren van paneldiscussies is zeker toegenomen.

Roy op het Veld is freelance journalist en spreker, gespecialiseerd in energie, klimaat en duurzaamheid. Hij schrijft onder meer voor Trouw. Op het Veld werkte voorheen bij het FD en De Limburger. Hij is auteur van de boeken ‘Eerlijke concurrentie’ (2022) en ‘De strijd om energie. Hoe we klem kwamen te zitten tussen energiecrisis en klimaatschade’ (2023). Uitgever: Business Contact, paperback, 240 pagina’s, € 22,99.

Bekijk meer van

Roy op het Veld de schepping

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.