Roy op het Veld over zijn nieuwste boek: ‘De waarde zit niet alleen in de royalty’s’

In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf over de totstandkoming van hun werk. Dit keer Roy op het Veld over de schepping van zijn boek ‘De strijd om energie’. Als freelancer nam hij zelf het grootste deel van de publiciteit voor zijn rekening.
In 2008 schreef ik het boek ‘De strijd om energie. Hoe de groeiende honger naar olie en gas de wereld in een crisis stort’. Als FD-redacteur schreef ik al jaren over energie en klimaat, maar kon niet alles kwijt in de krant. In het boek had ik alle ruimte om te voorspellen dat er een energiecrisis ophanden was.
Met de toenmalige hoofdredactie van het FD kon ik goede afspraken maken. Onderzoek en interviews deed ik onder werktijd, ik schreef er immers ook stukken voor de krant over. Verder spraken we af de kosten en opbrengsten van het boek te delen. Voor het daadwerkelijk schrijven van het boek trok ik me drie maanden terug, wat me 1,5 maand aan vakantiedagen kostte. Als onderdeel van de deal ontving ik de helft van de royalty’s. Er werden 5000 exemplaren verkocht, dus dat leverde een aardig extraatje op.
Die energiecrisis kwam er overigens niet, althans niet in 2008. Er diende zich eerst een financiële crisis aan. Het haalde de druk van de energiemarkt. Maar toen ik in 2022, kort na de Russische invasie van Oekraïne, het epiloog van mijn boek erbij pakte, las ik wel al de waarschuwingen voor een te grote afhankelijkheid van Rusland. ‘Wat doen we als Poetin de gaskraan dichtdraait?’, vroeg ik me destijds af.
Een zeer actuele vraag, bedacht ik me. Ik plaatste de betreffende passage uit het epiloog op LinkedIn. Het regende likes en reacties. Meerdere mensen informeerden of het niet tijd was voor een herziene versie. Dat idee sluimerde al een tijdje, en de uitgeverij Business Contact stond ook te trappelen om een nieuw boek over energie en klimaat te publiceren.
Inmiddels was ik al lang geen FD-redacteur meer. Na wat omzwervingen ben ik sinds 2022 freelance journalist. Een boek is een groot schrijfproject met ‘uitgestelde omzet’. Want andere opdrachten gaan op een lager pitje, terwijl de royalty’s voor een boek pas later komen. Gelukkig had ik in mijn eerste freelancejaar een aardig buffertje aangelegd, waardoor ik de ruimte had om het nieuwe boek te schrijven.
Het nieuwe boek heeft een nieuwe ondertitel: ‘Hoe we klem kwamen te zitten tussen energiecrisis en klimaatschade’. Blij en trots op het eindresultaat stortte ik me op de volgende uitdaging: publiciteit. De uitgever doet natuurlijk het nodige, maar de krant liet zich in 2008 ook niet onbetuigd, en hielp met het organiseren van een boekpresentatie, en plaatste advertenties om de verkoop te stimuleren.
Om aandacht te vestigen op mijn nieuwe boek huurde ik fotograaf Michel van Bergen in, en bezocht een aantal prominenten om een exemplaar van ‘De strijd om energie’ te overhandigen. Ik noteerde telkens een paar quotes, en maakte berichten op sociale media. Met name op LinkedIn sloeg dat goed aan. Sociale media zijn veel belangrijker geworden vergeleken met 2008.
Als freelancer is de financiële kant van zo’n project belangrijker dan als redacteur van een krant. Of de verkoopopbrengsten de vier maanden werk rechtvaardigen weet ik nog niet, maar de waarde van het boek zit voor mij niet alleen in de royalty’s. Het aantal verzoeken voor het schrijven van artikelen, het geven van lezingen en het modereren van paneldiscussies is zeker toegenomen.
Roy op het Veld is freelance journalist en spreker, gespecialiseerd in energie, klimaat en duurzaamheid. Hij schrijft onder meer voor Trouw. Op het Veld werkte voorheen bij het FD en De Limburger. Hij is auteur van de boeken ‘Eerlijke concurrentie’ (2022) en ‘De strijd om energie. Hoe we klem kwamen te zitten tussen energiecrisis en klimaatschade’ (2023). Uitgever: Business Contact, paperback, 240 pagina’s, € 22,99.
Praat mee