— vrijdag 26 november 2021, 17:10 | 3 reacties, praat mee

Rotterdamse burgemeester wil live verslaan van rellen via sociale media aanpakken

© ANP

De regionale omroep Rijnmond schrijft dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van plan is een noodverordening aan te nemen die het mogelijk moet maken om te voorkomen dat mensen live rellen verslaan via sociale media verslaan. Dit naar aanleiding van de rellen afgelopen vrijdag in Rotterdam. De NVJ roept Aboutaleb om professionele journalisten uitdrukkelijk buiten dit noodbevel te houden zodat zij ongehinderd hun werk kunnen blijven doen. Laatste wijziging: 29 november 2021, 11:40

De Rotterdamse gemeenteraad had om een debat gevraagd met de burgemeester, de politiechef en de hoofdofficier van justitie om te achterhalen waarom het zo mis is gegaan. Volgens de Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke waren de rellen van afgelopen vrijdag op de Coolsingel in Rotterdam georganiseerd door criminelen om zo de confrontatie met de agenten aan te gaan. Hij heeft er nog geen hard bewijs voor, maar denkt dat de relschoppers hoogstwaarschijnlijk alleen daarvoor gekomen zijn, schrijft Rijnmond.

Op de vraag hoe dit voorkomen kan worden zei Aboutaleb dat hij graag wil dat mensen die dit soort rellen live verslaan via sociale media worden aangepakt. “Ze doen zich voor als journalist, maar dat is opruiing”, zei de burgemeester. Hij wil een spoedwet om de politie meer mogelijkheden te geven dit te kunnen stoppen.

De NVJ geeft aan te begrijpen de burgemeester alles in het werk wil stellen om de veiligheid van de inwoners te waarborgen. Ze benadrukken dat een dergelijke maatregel echter nooit “de onafhankelijke verslaggeving ten behoeve van het publiek in de weg mag staan, ongeacht de vorm die de journalist daarvoor verkiest”.

In een mail aan de Rotterdamse burgemeester roept de NVJ met klem op “om professionele journalisten die houders zijn van een Landelijke Politieperskaart, alsmede journalisten die anderszins redelijkerwijs kunnen aantonen als professioneel journalist aan het werk te zijn, buiten de werking van de eventuele spoedwet of noodverordening te laten vallen”.

Bekijk meer van

Rotterdam NVJ NVJ Ahmed Aboutaleb

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

GJ de Groot, 26 november 2021, 22:41

“De regionale omroep Rijnmond schrijft dat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb van plan is een spoedwet aan te nemen die het mogelijk moet maken om te voorkomen dat mensen live rellen verslaan via sociale media verslaan.”

Jaja, een burgemeester die een wet wil maken. Staatsrecht, Ahmed Aboutaleb: wetten komen van regering + parlement (= 1 & 2 kamer), na advies van Raad van State, zeker niet via een burgemeestersbesluit of een verordening van de Rotterdamse raad en dat nog wel om inbreuk te maken op een grondwettelijk recht, de vrijheid van informatie, art. 7 G.

Zo’n idee klopt van geen kant en dat hoort een journalist - het gaat om zíjn werk - zich moeten realiseren.

Het idee van Abou dat hier beschreven wordt is een luchtballonnetje dat meteen doorgeprikt had moeten worden - daar moet je geen lezer voor nodig hebben, of zit de vork anders in de steel: heeft hij wat heel anders gezegd?

Gerard van Oosbree, 29 november 2021, 14:12

Sinds wanneer is iets live verslaan ook meteen opruiing? Volgens mij gaat hier de rechter over en ook achteraf. Er is een gevaarlijke tendens om alles maar te verbieden om ‘erger’ te voorkomen.

Taco Slagter, 2 december 2021, 19:57

Ik moet toch met klem de selectieve verontwaardiging van de collega’s De Groot en Van Oosbree tegenspreken. Ook ben ik het niet eens met de stellingname van de NVJ in haar persbericht van heden.
De noodverordening die de Rotterdamse burgemeester mogelijk wil instellen om daarmee livestreams op internet van rellen en demonstraties te verbieden zou volgens onze secretaris Thomas Bruning ‘regelrecht indruisen tegen het grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting’.
Om verschillende redenen is dat een voorbarige, onjuiste en ook in juridische zin een arbitraire opvatting. Te beginnen maak ik bezwaar tegen die ‘politiek correcte’ Pavlov-reactie van de collega’s en de NVJ. Zodra iemand rood aangelopen ‘’beknotting van de vrijheid van meningsuiting’ stamelt, vinden ze het nodig, zonder eerst goed na te denken, als ridders te paard in verweer te komen. 
Het gaat om de ‘mogelijkheid’ die burgemeester Ahmed Aboutaleb overweegt om uit oogpunt van de openbare orde het wapen van de sociale media van dat opruiende tuig uit handen te slaan. Dat lijkt me alleszins legitiem en vanuit de context van artikel 7 geenszins ongrondwettelijk.
Je moet toch onder een steen hebben gelegen om niet te kunnen weten dat dit slooptuig vorige week in Rotterdam probeerde agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel met stenen dood te gooien of met zwaar vuurwerk zwaar letsel toe te brengen. En je moet toch geïnfecteerd zijn door het wappievirus in dit tot op het bot verdeelde land, om te ontkennen dat deze criminelen daarbij steun kregen van de sociale media om via livestreams meer relschoppers naar het slagveld te lokken. Zo erg zelfs, dat de ‘’straat’’ het een paar uur voor het zeggen had. Niet het bevoegde gezag.
Is het de NVJ c.s. ontgaan dat de mogelijkheid op een livestreamingsverbod niet-journalisten betreft. De professionele collega’s kunnen hun controlerende taak van het politieoptreden blijven uitoefenen.
Waar gaat het hier over NVJ? Sinds wanneer staat de vakorganisatie van journalisten en foto- en camerajournalisten op de bres voor de vrijheid van meningsuiting van burgers die, als het gaat om controle op het overheidshandelen, hierin geen primaire taak hebben en derhalve naar mijn mening geen rechtstreeks beroep kunnen doen op artikel 7. Kunnen zij op grond van dat grondwettelijk recht zich als burger beklagen bij de Raad voor de Journalistiek. Ik denk dat het een niet-ontvankelijk casus is. Als zij zich beknot voelen, kan achteraf de rechter toetsen of dat verbod van de burgemeester juist was.
Zouden het nog livestreams, liveblogs of hoe het ook allemaal ook heet, betreffen, uitgezonden door ‘amateurs’ die een link hebben als ‘stringer’  van een medium, dan zou je dat kunnen rekenen tot een vorm van civic-journalism. Maar ook dan denk ik dat de NVJ onder de omstandigheden van ernstige gewelddadige rellen, plunderingen en (pogingen) tot doodslag op agenten, brandweerlieden en ambulance personeel, even geen rol heeft om het veronderstelde recht op ‘vrije meningsuiting’ voor deze groep bij de burgemeester van Rotterdam te bepleiten.
Met andere woorden: besluit Rotterdam met een noodverordening de gewelddadige speelruimte van dat gajes te beperken door de sociale media aan banden te leggen, dat behoort naar mijn mening de NVJ en mijn collega’s dat te steunen in plaats van meteen te gaan kwijlen als men meent dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.