e learning nvj

— vrijdag 30 november 2018, 09:08 | 0 reacties, praat mee

‘Politie moet racisme tegen journalisten op top van de stapel leggen’

ANP XTRA / Lex van Lieshout

Journalisten en columnisten moeten beter beschermd worden tegen racistische reacties op hun werk. En ook hoofdredacties hebben daar een rol in. Dat stelt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Aanleiding is een bericht uit Trouw van donderdag, waarin staat geschreven dat columnist Seada Nourhussen stopt bij de krant vanwege racistische reacties op haar columns. Die reacties zorgen er volgens Nourhussen voor dat ze het debat over racisme niet op een volwassen en verdiepende manier kan voeren. Laatste wijziging: 30 november 2018, 09:12

De reactie van Trouw op de racistische uitingen tegen Nourhussen had volgens Bruning steviger gemoeten. Bruning sprak op donderdagmiddag met Trouw-hoofdredacteur Cees van der Laan, zei hij donderdagavond in Dit is de Dag op NPO Radio 1. “Ik heb hem ook gezegd: jij kan ook het initiatief nemen om zelf aangifte te doen. We moeten met elkaar laten zien dat dit niet kan.”

Bruning noemt het “triest” dat Nourhussen haar column omwille van de reacties haar column heeft moeten neerleggen. “Menselijkerwijs snap ik het heel goed. Het komt ontzettend binnen en op een bepaald moment ben je daar wel klaar mee.” De algemeen secretaris roept collega’s op vooral aangifte te doen wanneer ze te maken krijgen met haat en intimidatie. “Eigenlijk moet er een soort moraal ontstaan bij collega’s – journalisten en columnisten – om aangifte te doen. En aan de andere kant moet politie en justitie ook echt dit op de top van de stapel leggen en heel serieus nemen.”

Ook hoofdredacties kunnen volgens Bruning aangifte doen wanneer een van hun medewerkers te maken krijgt met racisme. En zeker bij freelancers noemt hij die steun belangrijk. “Het gaat niet alleen om Trouw. Het is veel breder. Dit is iets wat alle journalistieke werkgevers zouden moeten doen.” Meer in Dit is de Dag

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.