training eu starters

— maandag 12 juli 2021, 11:33 | 0 reacties, praat mee

Rijksvoorlichtingsdienst: beperkte toegang journalisten rond Koningsdag heus tijdelijk

Het koninklijk gezin bezocht tijdens Koningsdag de High Tech Campus in Eindhoven | Koen van Weel / ANP

Voor het tweede jaar op rij was Koningsdag dit jaar vanwege coronamaatregelen sterk aangepast. Dit jaar werd gekozen voor een een speciale online en tv-uitzending vanuit Eindhoven. Slechts twee journalisten - van het ANP en het Eindhovens Dagblad werden officieel geaccrediteerd. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) benadrukt na overleg met het Genootschap van Hoofdredacteuren dat deze beperkte toegang niet blijvend is. Laatste wijziging: 12 juli 2021, 11:35

Als de coronacrisis achter ons ligt, zal de schrijvende pers op Koningsdag juist dichter bij koning en koningin moeten kunnen komen, belooft de dienst. Daar zou binnen de RVD momenteel over worden nagedacht. De schrijvende pers speelt een belangrijke rol in de verslaggeving, stelt de RVD. Het Genootschap had kritiek op het relatief late besluit om de Koningsdag in een studio te laten plaatsvinden, met slechts beperkt toegang voor journalisten.

Eerder contact rond Koningsdag in coronatijd was goed geweest, erkent de RVD. De dienst stelt verder dat met het oog op de toekomst “een vorm van georganiseerd overleg met royalty-verslaggevers praktisch zou kunnen zijn”.

Het Genootschap meent dat bij het voorbereiden van Koningsdag, vanwege de pluriformiteit, meer media geïnformeerd moeten worden over de plannen. Dit jaar was alleen NOS Evenementen al in een vroeg stadium betrokken, vanwege de voorbereidingen die nodig waren voor de studio-uitzending.

De RVD erkent dat dit kan schuren “voor het beeld naar buiten toe” maar dat bij belangrijke gebeurtenissen alle media gelijktijdig op de hoogte worden gebracht.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.