Nederlanders zijn eigenwijze nieuwsconsumenten

De nieuwsconsumptie in Nederland wijkt significant af van die in ons omringende landen, blijkt uit onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ). Eindgebruikers gaan hier wat betreft nieuws recht op hun doel af, via apps of door rechtstreeks de website op te vragen. Ergens arriveren via zoekmachines, agreggatorsites of social media is hier veel minder gebruikelijk.
RISJ vond bovendien in geen van de andere onderzochte landen een hoger appgebruik: 31 procent van tabletbezitters en 33 procent van de smartphonegebruikers gebruikt in Nederland regelmatig een nieuwsapp. Het internet is voor 33 procent van de ondervraagden de belangrijkste nieuwsbron. De meerderheid betrekt het nieuws echter nog altijd van traditionele plaatsen als krant, televisie en radio.
Facebook speelt met 38 procent een belangrijke rol als verspreider van nieuws, gevolgd door Google+ (13 procent), YouTube (11 procent) en Twitter (10 procent). WhatsApp is in opkomst (12 procent) als methode om op nieuws gewezen te worden.
Ondanks dat online kiosk Blendle hier werd bedacht, is ons betaalgedrag voor nieuws niet veel anders dan de andere landen uit het onderzoek: 11 procent betaalt regelmatig om artikelen te kunnen lezen. Gratis nieuwssite NU.nl is hier het populairst. Traditionele media zijn nog altijd goed voor 59 procent van het mediagebruik, versus 43 procent voor media zonder wat RISJ ‘een offlinegeschiedenis’ noemt.
De populariteit van traditionele media tegen de populariteit van internetmedia is interessant, aldus onderzoeker Richard Fletcher. “We zijn heel benieuwd hoe deze fusie van traditioneel en digitaal mediagedrag zich ontvouwt”, aldus Fletcher.
Het rapport met hoofdconclusies over 12 landen (waar Nederland niet bij betrokken was, red.) verscheen afgelopen zomer. Het supplementaire rapport met nog 5 landen verscheen eind vorige maand en is via deze webiste te downloaden.
Praat mee