mgm nvj maart

— donderdag 22 juni 2017, 10:56 | 0 reacties, praat mee

Twee omvangrijke studies naar Nederlands nieuwsgedrag gepubliceerd

Twee omvangrijke studies naar Nederlands nieuwsgedrag gepubliceerd
Still uit het Reuters-onderzoek: het mediaspectrum van de populairste nieuwsmerken in Nederland | RISJ

Zowel het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) als het Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ) hebben vandaag omvangrijke rapporten gepubliceerd over nieuwsconsumptie en trends in de journalistiek. De RISJ ondervroeg in ons land ruim 2000 mensen naar hun ervaringen. Laatste wijziging: 22 juni 2017, 11:01

Nederland staat volgens RISJ op een omslagpunt wat betreft de apparatuur waarmee nieuws wordt geconsumeerd. De verhouding mobiel en desktop is momenteel nog gelijk, maar mobiel groeit. Mobiele gebruikers werd ook gevraagd wáár ze hun nieuws consumeren: in bed en het openbaar vervoer zijn het populairst maar bijna eenderde checkt het nieuws op het toilet.

Het SCP stelt dat in de leeftijdsgroep 20-34 jaar dit omslagpunt al is behaald. Mensen in deze groep “zijn gretige gebruikers van nieuwssites/-apps, maar haken af bij het lezen van de papieren krant.”

De laatste drie jaar heeft online (79 procent) televisie ingehaald (74 procent) als voornaamste nieuwsbron, stelt RISJ. De mobiele telefoon is met 49 procent dus hard op weg naar een toppositie. Nieuws lezen op een tablet raakt uit de gratie, concludeert RISJ.

In het rapport ‘Nederlanders en nieuws’ concludeert het SCP juist dat televisie dagelijks het belangrijkste medium blijft: 39 procent van Nederlanders kijkt op een doorsneedag naar televisie, op het moment van uitzenden (lineair kijken, red.). Een papieren krant blijft volgens SCP voor 27 procent van belang. Nieuwsradio (7 procent) en Teletekst (2 procent) zijn van minder groot belang.

Vier procent van Nederlanders heeft een abonnement op een online nieuwsmedium, meestal gecombineerd met print. In vergelijkbare landen, waar echter de mobiele telefoon bovenaan staat als consumptiemiddel, is dat flink hoger: Noorwegen (15 procent), Zweden (12 procent) en Denemarken (10 procent).

Veertien procent van de Nederlanders betaalt wel eens voor online nieuws. Topmerken in het Nederlandse nieuwslandschap voor tv/radio/print zijn NOS (70 procent van de Nederlanders kijkt daar wekelijks naar), gevolgd door RTL Nieuws (34 procent) en lokale of regionale dagbladen (25 procent). Ook online doet de NOS het goed met 30 procent van de wekelijkse aandacht, maar NU.nl staat bovenaan met 38 procent.

Vergeleken met andere landen in het RISJ-onderzoek hebben Nederlanders relatief veel vertrouwen in nieuwsmedia (51 procent). Het getal stijgt naar 62 procent (plaats twee) als het gaat om media die de Nederlanders zelf hebben uitgekozen. De vermeende onafhankelijkheid waarmee Nederlandse media kunnen opereren, zonder opzichtige politieke of commerciële invloed, wordt hoog gewaardeerd.

Meer bij Digital News Report 2017 [Reuters Institute for the Study of Journalism] / Nederlanders en nieuws [Sociaal Cultureel Planbureau]

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.