— dinsdag 7 mei 2019, 08:37 | 0 reacties, praat mee

Myanmar laat Reuters-journalisten vrij

© Ann Wang / AFP

Eind vorige maand werd het hoger beroep van de twee Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo nog afgewezen, vandaag zijn ze plotseling vrijgelaten. Hun vrijlating is onderdeel van een massale gratieverlening door de president. Laatste wijziging: 7 mei 2019, 08:42

Journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo kregen vorig jaar zeven jaar cel opgelegd voor het schenden van geheimhoudingswetgeving. Voor hun verslaggeving over de onderdrukking en de moord op Rohingya moslims door soldaten hebben ze hebben ruim 500 dagen vastgezeten.

Toen Wa Lone en Kyaw Soe Oo door de poorten van de gevangenis liepen stak een grijnzende Wa Lone zijn duim omhoog en zei dat hij dankbaar was voor de internationale inspanningen om ze vrij te krijgen. “Ik ben heel blij en opgewonden om mijn familie en mijn collega’s te zien. Ik kan niet wachten om naar mijn redactie te gaan,“zei hij.

Kyaw Soe Oo glimlachte en zwaaide naar verslaggevers. De twee werden vervolgens door Reuters-collega’s weggereden en herenigd met hun vrouwen en kinderen.

Reuters hoofdredacteur Stephen J. Adler verwelkomde het nieuws. “We zijn enorm blij dat Myanmar onze moedige verslaggevers, Wa Lone en Kyaw Soe Oo heeft vrijgelaten. Sinds hun arrestaties 511 dagen geleden zijn ze symbolen geworden van het belang van persvrijheid over de hele wereld. We verwelkomen hun terugkeer,” zei Adler.

In totaal werd er amnestie verleend aan 6520 gevangenen. In Myanmar is dat gebruikelijk rond het traditionele nieuwe jaar dat op 17 april begon. Meer bij Reuters / NY Times

Lees ook:
Hoogste rechter in Myanmar verwerpt het beroep van Reuters-journalisten (23 april 2019)
Reuters-journalisten in Myanmar zeven jaar de gevangenis in (3 september 2018)
Twee Reuters-journalisten opgepakt in Myanmar (15 december 2017)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.