Regiovenster: operatie geslaagd, patiënt op de intensive care

De proef met een regionaal nieuwsvenster van 5 minuten te zien na het NOS Journaal van 18.00 uur is geslaagd maar wordt niet voortgezet. Het is technisch te ingewikkeld en te duur. Dat schrijft minister Arie Slob aan de Tweede Kamer. Hij neemt nog niet helemaal afscheid van het idee en probeert met distributeurs een alternatief te bedenken.
Gedurende drie maanden – van 1 april 2019 tot en met 30 juni 2019 – was er in drie regio’s een regionaal nieuwsvenster van 5 minuten te zien na het NOS Journaal van 18.00 uur op NPO 2. De drie regionale omroepen die met een eigen nieuwsvenster meededen waren Omroep Gelderland, RTV Rijnmond en Omrop Fryslân.
De distributeurs die meewerkten aan de pilot waren VodafoneZiggo, Kabelnoord en CAI Harderwijk. In de andere regio’s en bij de overige distributeurs werd op NPO 2 in plaats van het venster een samenvatting van regionieuws uit het hele land uitgezonden; Kijk op de Regio.
Iedereen is tevreden over de proef, maar het landelijk uitrollen is een enorm gedoe. Met name de distributeurs moeten hun netwerk dan zo aanpassen dat ze het signaal precies per provincie kunnen laten verschillen.
Ook de omroepen moeten extra kosten maken. Slob meldt dat de NPO en RPO deze kosten begroten op jaarlijks 2,4 miljoen euro voor de NPO voor techniek en distributie en circa 4,7 miljoen euro per jaar bij de regionale omroepen voor de programmering. Plus circa 4 miljoen euro voor de vier grote distributeurs voor noodzakelijke aanpassings- en operationele kosten voor hun distributienetwerken.
Dat vindt Slob te gortig. Slob aan de Kamer: ‘Ik concludeer dat de technische en financiële implicaties en randvoorwaarden die worden geschetst in de evaluatie dermate fors zijn, dat ik op dit moment geen betaalbare mogelijkheid zie om regionale vensterprogrammering landelijk uit te rollen’.
‘Ik ga daarom in gesprek met de NPO, RPO en grote distributeurs om te bezien in hoeverre er alternatieve mogelijkheden zijn voor een (gefaseerde) opschaling van regionale vensterprogrammering’.
Praat mee