banner festival 23

— dinsdag 21 februari 2023, 10:35 | 0 reacties, praat mee

Regeringspartijen willen in aanloop naar fm-veiling zwaarder nieuwskavel met verplicht meer actualiteiten

Regeringspartij D66 wil meer investeringen in digitale radio. Alle regeringspartijen willen dat het nieuwskavel straks minder muziek, méér nieuws gaat bevatten. | ANP

Nieuwszenders die bij de aanstaande frequentieveilingen een FM-uitzendlicentie bemachtigen, moeten wat betreft de regeringspartijen VVD, D66 en CDA verplicht een hoger percentage nieuws brengen. Nu mag binnen dit zogeheten nieuwskavel de helft van de tijd ook met muziek worden gevuld. Het percentage nieuws zou 75 of zelfs 90 procent moeten worden. Laatste wijziging: 21 februari 2023, 10:38

Dat blijkt uit Kamerstukken rondom de frequentieveiling, die voor september van dit jaar gepland staat. Alleen door een hoger verplicht aandeel daadwerkelijk nieuws kunnen zenders zich voldoende profileren, aldus commentaar van de regeringspartijen.

CDA vindt dat het nieuwskavel scherper gesteld moet worden. D66 stelt dat een verhoogd percentage de kwaliteit van het nieuwskavel verhoogt en het onderscheid met muziekzenders vergroot. VVD meent dat een verplicht hoger percentage nieuws de diversiteit van het radiolandschap bevordert.

Nieuwszender BNR verwelkomt de opmerkingen over een dergelijk hoger verplicht percentage voor nieuwszenders. Tegenover Spreekbuis verklaart hoofdredacteur Marc Adriani: “Het is belangrijk dat er in Nederland een commerciële nieuwszender blijft. Het is een alternatief voor NPO Radio 1, een extra keuze is goed voor de luisteraars en ook voor de Nederlandse journalistiek.”

D66 wil dat er meer wordt geïnvesteerd in de digitale alternatieven voor FM-radio, zoals DAB+. Volgens de partij is er “op Europees niveau consensus [..] om FM af te schakelen”. Investeringen, overleg met de sector (onder meer autofabrikanten) en heldere deadlines zouden een afschakeling van FM in 2035 mogelijk moeten maken, vindt D66.

Op korte termijn is het afschakelen van FM niet aan de orde, maar de NPO stelde vorig jaar dat de toekomst van radio digitaal is.

Bekijk meer van

frequentieveiling FM DAB+

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.