banner festival 23

— dinsdag 20 december 2022, 13:29 | 0 reacties, praat mee

FM-frequenties moeten volgend jaar worden herverdeeld: KINK is blij, BNR en Talpa ‘teleurgesteld’

© Koen Suyk/ANP

UPDATE De landelijke FM-frequenties moeten volgend jaar opnieuw verdeeld worden. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdagmiddag in hoger beroep bepaald. De rechter zette in juli een streep door het plan om de huidige zendvergunningen met drie jaar te verlengen en besloot dat een herverdeling voor 1 september 2023 geregeld moet zijn. Daarop gingen verschillende Nederlandse radiostations in hoger beroep. Laatste wijziging: 20 december 2022, 14:46

De herverdeling wordt geregeld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De FM-frequenties zouden eigenlijk op 31 augustus dit jaar aflopen en volgens de Telecommunicatiewet worden herverdeeld. Maar het kabinet besloot de huidige licenties met drie jaar te verlengen. Het ging om een ‘noodverlenging’, zodat radiostations konden herstellen van de lage advertentie-inkomsten in coronatijd.

Radiostation KINK, dat graag een FM-frequentie wil, had twijfels over die coronaschade en vond een noodverlenging disproportioneel. De rechter stelde KINK in juli in het gelijk. Talpa, RadioCorp (SLAM! en 100% NL) en BNR waren het niet eens met het besluit en gingen in hoger beroep. Radiostation Qmusic en moederbedrijf DPG Media lieten eerder weten niet ontevreden te zijn met de uitspraak uit juli. Zij zijn “van mening dat een veiling, mits zorgvuldig voorbereid, het juiste besluit is voor een gezonde radiomarkt”, aldus Q-music eerder. ‘De luisteraar heeft gewonnen’, schrijft Michiel Veenstra, DJ bij Kink, op Twitter kort na de uitspraak.

In totaal worden negen frequenties geveild voor een periode van twaalf jaar. Aan slechts twee kavels worden inhoudelijke eisen gesteld: er moet een radiostation komen voor Nederlandstalige muziek en een voor nieuws en actualiteiten. Het kabinet beperkt het aantal FM-frequenties dat een aanbieder van commerciële radio mag hebben tot drie. Dat betekent dat bijvoorbeeld Talpa, het moederbedrijf van Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica, in elk geval een van de vier huidige vergunningen kwijtraakt.

Dat zou mogelijk gevolgen kunnen hebben voor een eventuele overname van Talpa Network door RTL Group, omdat Talpa Network in dit geval een deel van zijn advertentie-inkomsten zal kwijtraken. De Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Consument & Markt (ACM), moet het fusieplan nog goedkeuren alvorens überhaupt een fusie tussen de mediaorganisaties kan plaatsvinden. De ACM doet momenteel onderzoek naar de gevolgen van de fusieplannen voor adverteerders en producenten van televisieprogramma’s. Uit een eerste studie bleek volgens de toezichthouder dat de samensmelting negatieve gevolgen kan hebben voor de concurrentie in het Nederlands medialandschap.

In reactie tegen persbureau ANP zeggen Talpa en BNR ‘teleurgesteld’ te zijn over de uitspraak. ‘We hadden gerekend op een andere uitkomst en zijn teleurgesteld dat het CBb het besluit van de minister van Economische Zaken en Klimaat niet in stand houdt’, verklaart een woordvoerder van Talpa. ‘We gaan ons nu volledig richten op de veiling die komen gaat en zien dat met vertrouwen tegemoet.’ BNR hoopte eveneens op een andere uitkomst. Maar volgens Marc Adriani, hoofdredacteur van BNR, zit er niets anders op dan ‘weer naar voren te kijken’.

Radiozender KINK is wel tevreden met het vonnis. KINK, dat graag een FM-frequentie wil, betoogde in de zaak juist dat de noodverlenging van de zendervergunningen door de overheid disproportioneel was. Voor KINK betekent de herverdeling juist een kans op een FM-frequentie. Qmusic reageert ook tevreden. Het radiostation en moederbedrijf DPG Media zijn volgens een eerdere verklaring al langer van ‘van mening dat een veiling, mits zorgvuldig voorbereid, het juiste besluit is voor een gezonde radiomarkt’.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.